Erdogana čuva 60 do zuba naoružanih ljudi

Autor:

Vesti

09.10.2017

05:53 >> 17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stiže u Beograd, a o njegovoj bezbednosti brinuće 60 do zuba naoružanih Turaka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan u Srbiji

- Reč je o vrhunskim specijalcima, koji čine prvi prsten obezbeđenja. Oni su deo ličnog Erdoganovog obezbeđenja, bukvalno je nemoguće proći kroz njih - tvrdi izvor Srpskog telegrafa.

Erdogan će najverovatnije prespavati u beogradskom hotelu "Hajat"

Pored toga, Ankara je pre desetak dana poslala timove ljudi kao prethodnicu, koji imaju zadatak da provere sve lokacije i trase kojima će turski predsednik proći.

- Turskim specijalcima od velike pomoći biće i nekoliko hiljada srpskih kolega. U ovaj posao biće uključeni i SAJ, Žandarmerija, Kobre, kao i Uprava za obezbeđenje MUP i redovni sastav. Svi oni će biti na terenu i za svaku jedinicu je određena pozicija i zadatak - otkriva naš sagovornik.

Kod predsedničkih poseta najrizičnije je kad su u blizini velikog broja ljudi, što će biti slučaj u Sandžaku

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije

U PAZAR OBAVEZNO

Kako kaže, evidentno je da će mere bezbednosti biti podignute na najviši nivo.

- Zbog bezbednosnih rizika mere će biti jače nego što je to bio slučaj tokom poseta Vladimira Putina i Džozefa Bajdena - navodi izvor Srpskog telegrafa i podseća da se tada spekulisalo da je na bezbednosti angažovano od 5.000 do 7.000 ljudi.

7 GODINA PROŠLO OD POSLEDNJE POSETE ERDOGANA SRBIJI, TADA U SVOJSTVU PREMIJERA

Zasad je poznato da će Erdogan tokom dvodnevne posete Srbiji, pored Beograd, posetiti i Novi Pazar.

- Gde će turski predsednik prespavati, čuva se u najstrožoj tajnosti, ali kako stvari stoje, najverovatnije će biti smešten u hotelu "Hajat" - kaže naš sagovornik.

ZAJEDNIČKI RAD

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš za Srpski telegraf kaže da su kod ovako značajnih poseta najvažnije obaveštajno-bezbednosne pripreme i procene.

- O specifičnostima Erdoganove posete Srbiji, samog procesa obezbeđenja i drugih detalja pre dva meseca sa direktorom BIA i predsednikom Srbije razgovarao je Hakan Fidan, šef turske obaveštajno-bezbednosne službe MIT. Što se tiče neposrednog fizičkog obezbeđenja Erdogana, to će raditi kombinovano srpske i turske specijalne jedinice. A i jedni i drugi odlično znaju svoj posao - objašnjava Dragaš.

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović ističe da će posebno komplikovana biti poseta Raški.

- Kod predsedničkih poseta najrizičnije je kad su u blizini velikog broja ljudi, što će biti slučaj u Sandžaku, gde su Erdoganove pristalice u više navrata organizovale mitinge podrške turskom predsedniku. Tada njegovo obezbeđenje mora da vodi računa i da ne dozvoli da mu bilo ko priđe u krugu od pet metara da bi se izbegli incidenti - zaključuje Nicović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading