(VIDEO) Poruke sa redovne konferencije: Kućna izolacija je i dalje najvažnija! Virus na niskim temperaturama duže opstaje!

Autor: Republika

Vesti

24.03.2020

14:02 >> 15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je konferencija o najnovijoj situaciji sa koronavirusom u Srbiji. Ministar Zlatibor Lončar saopštio da je registrovano još 54 osobe zaražene koronavirusom, što znači da sada ima ukupno 303 potvrđenih slučajeva.

RepublikaFoto: Printscreen/RTS
Zlatibor Lončar

Preći ćemo na novi metod brbe sa koronavirusom, epidemiolozi će vam reći koga ćemo testirati i kako je se to odvijati. Ono što službe treba da urade jeste da izdvoje jedan objekat gde će biti rendgen aparat, laboratorija gde će moći da se primaju pacijenti za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Svi virusi opstaju na niskim temperaturama, potpuno suprotno od našeg ubeđenja da virusi ne deluju kada je hladno. Verovatno da se virus duže zadržava na snegu - rekao je dr Predrag Kon.

- Povećan broj testiranja je strategija koja će omogućiti bolju kontrolu širenja infekcije. To znači da nećemo čekati pasivno da se pokažu simptomi, već ćemo testirati sve one koji su imali rizične kontakte. I dalje mere socijalnog distanciranja i kućne izolacije su i dalje srž sprečavanja širenja zaraze - kaže dr Darija Kisić Tepavčević.

- Nismo ni do sada pacijente bez nekog kriterijuma slali u kućnu izolaciju. A to podrazumeva da može da bude smešten u zasebnu prostoriju i da ima uslove za sprovođenje higijenskih mera. Ukoliko su u porodici imali novorđenče, ni sa slabijim simptomima, nismo ih vraćali u kućnu izolaciju - rekla je Kisić Tepavčević.

- Molim za razumevanje i jednju krajnju odgovornost. Jer mi trenutno spašavamo ljudske živote. Molim za malo strpljenja, za malo razumevanja - rekao je ministar zdravlja.

- Treba reći da ovi brojevi iako su upozoravajući još uvek nisu strašni, mi smo u 19. danu , mi imamo troje mrtvih, od toga samo jedna žena nije imala druge tegobe, dok je drugih dvoje imalo hronična oboljenja. Kad govorimo o broju onih koji su stariji, slika bolesnika je raznolika,ali opet je najviše bilo starijih i tako je i u svetu - najstariji najčešće umiru, dok mlađi ljudi koji su na respiratoru uglavnom se oporave - rekao je Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading