Rat oko Kurtija: Amerika i Evropa oči vade zbog pada vlade

Autor: Kosovo online

Vesti

26.03.2020

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politika američke administracije Donalda Trampa stvorila je novi politički potres na Kosovu imajući u vidu da je glasanje o nepoverenju Kurtijevoj vladi podržano iz SAD, uprkos tome što se Evropa protivila, piše austrijski Standard.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mnogi građani u Prištini protestovali su na balkonima, a da nije zabranjen izlazak iz stanova zbog koronavirusa, ulice prestonice Kosova sinoć bi sigurno bile pune demonstranata, prenosi Gazeta Ekspres.

Uprkos upozorenju zdravstvenih vlasti da je održavanje sednice parlamentaraca veoma opasno, ta sednica je održana i srušena je koalicija Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova.

Formalno je postojalo neslaganje oko toga da li će se proglasiti vanredno stanje ili ne.

Predsednik Kosova Hašim Tači, Kurtijev najveći politički protivnik, težio je da to postigne jer je kao šef države želeo da dobije više ovlašćenja.

Stari kadrovi u DSK, takozvana "frakcija dinosaurusa“, sledili su predsednika jer su i sami želeli da napuste koaliciju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ričard Grenel

Međutim, ovo nikakve veze nema sa koronavirusom ili merama koje se sprovode protiv pandemije, već sa izaslanikom američkog predsednika za Kosovo Ričardom Grenelom.

On je, piše Standard, na svoju stranu povukao "frakciju dinosaurusa“ iz DSK-a. Grenel želi da se postigne sporazum između Srbije i Kosova zajedno sa Hašimom Tačijem i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Grenelov posao je da osigura svom šefu "uspeh“ u spoljnoj politici pre izbora u SAD, piše Standard i dodaje da je Kurti bio protiv takvog netransparentnog sporazuma smatrajući da bi ga zbog toga trebalo odbaciti.

Očekuje se da će uskoro biti formirana nova vlada pod Tačijevom kontrolom, zaključuje bečki list.

Poslanici Bundestaga pozivaju na kontinuitet

Istovremeno, nemački poslanici iz poslaničkog kluba CDU-CSU pozvali su zvaničnike na Kosovu da se obezbedi kontinuitet funkcionisanja vlade ukazujući da je potrebno što pre izabrati novu, prenosi Koha.

- U ovom teškom vremenu Kosovu je hitno potrebna vlada sposobna za delovanje i donošenje odluka. Svi koji su zaduženi za Kosovo, parlament, vlada i predsednik, pozvani su da doprinesu funkcionisanju aktivnosti koje sprovodi vlada. Vlada mora da povrati poverenje koje je nedavno izgubila -  kaže se u saopštenju.

RepublikaFoto: youtube.com/Slobodno Srpski
Aljbin Kurti

Nemačka i Francuska i dalje na strani Kurtija

Zamenik predsedavajućeg Minhenske konferencije Boris Ruge reagovao je nakon glasanja o predlogu za rušenje vlade Aljbina Kurtija i dodao da EU, Francuska i Nemačka treba da budu pohvaljene zbog podrške Kurtiju.

- Oni koji su srušili Vladu Kosova usred pandemije moraće da odgovore na pitanja odgovornosti i legitimiteta. EU, Francuska i Nemačka treba da budu pohvaljene zbog snažne podrške premijeru Kurtiju. Gorko je videti da SAD slede posebnu i opasnu agendu - napisao je on na svom Tviter nalogu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading