ERDOGAN NEMA DILEMU: Saradnja Beograda i Ankare - ključna za Balkan

Autor: Tanjug

Vesti

09.10.2017

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska i Srbija su dve ključne zemlje na Balkanu i njihova saradnja je od suštinske važnosti za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, poručio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dobrodošao gost u Beogradu: Redžep Tajip Erdogan

- Turska i Srbija su dve ključne zemlje na Balkanu. Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu - naveo je Erdogan u autorskom tekstu za "Politiku" uoči posete Beogradu.

Stoga je, kako ocenjuje, "za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti".

Duboke veze

- Veze između Turske i Srbije su jake i duboko ukorenjene. U svojoj dugoj istoriji na ovim prostorima Turci i Srbi su zajedno živeli i zajedno egzistirali - naveo je Erdogan.


Prema njegovim rečima, i danas se mogu videti tragove zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji, kulturi i na mnogim drugim poljima,

- Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama - naveo je Erdogan.

Kaže da to što se u Beograd ulazilo kroz Stambol kapiju, a u Istanbul kroz Beogradsku, simbol je tog komšijskog osećaja - i bez zajedničke granice - koji se proteže iz prošlosti u budućnost.


Nema sumnje da je, ističe turski predsednik, saradnja neizbežna i zbog geopolitičkog položaja dve zemlje.

Zajednička istorija

Zajednička istorija po prirodi stvari, kaže on, sa sobom nosi neke osetljivosti i različita shvatanja, što važi i za Tursku i Srbiju.

- Kao zemlja, mi na te različitosti nismo gledali i ne gledamo na njih kao na prepreke za saradnju. U skladu sa zajedničkim ciljevima, pokušavamo da se naši bilateralni odnosi nastave kroz konstruktivan pristup i iskren dijalog - naveo je on.

- Nikada nijedna od naših zemalja nije dozvolila da njeni individualni problemi naruše međusobno prijateljstvo i saradnju. Čak i u najtežim vremenima pridavali smo poseban značaj tome da održimo dijalog i da razumemo jedni druge - ističe on. 

Nikada nijedna od naših zemalja nije dozvolila da njeni individualni problemi naruše međusobno prijateljstvo i saradnju.

Redžep Tajip Erdogan

Prema njegovim rečima, od trgovine do turizma, od kulture do investicija, na mnogim poljima postigli smo istorijske uspehe.

I danas, prvenstveno u ekonomiji, produbljujemo i proširujemo naše bilateralne odnose. 

Reforme

Navodi i da obostrane posete na visokom nivou, koje su učestale u poslednje vreme, predstavljaju konkretnu manifestaciju jake političke volje koja postoji u obe zemlje.

- Turska pomno i sa interesovanjem prati ekonomske reforme koje Srbija uspešno sprovodi poslednjih godina. Trudimo se, koliko je u našoj moći, da našim srpskim prijateljima pružimo podršku u njihovoj inicijativi ekonomskog razvoja - naveo je on. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading