11. avion sleteo na batajnički aerodrom! Stiglo još medicinske opreme od braće Rusa

Autor:

Vesti

04.04.2020

08:20 >> 08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na batajnički aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" jutrus u 6.30 časova sleteo je i jedanaesti avion sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima koje je po dogovoru dva predsednika i vrhovna komandanta oružanih snaga, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Srbiji uputila Ruska Federacija. Juče je pomoć dopremljena u šest aviona, a tokom noći i jutra, od 3.25 časova na batajnički aerodrom sletelo je i ostalih pet aviona.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Pomoć od braće Rusa

Prvi od 11 aviona sa medicinskom pomoći iz Ruske Federacije dočekali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

U sastavu timova iz Ruske Federacije su jedan general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika ruskog Ministarstva zdravlja, koje predvodi načelnik ABHO Zapadnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Mihail Černišov.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije

Na dočeku ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da će nam medicinska pomoć, stručnjaci, tehničari, vozila, sve ono što je došlo da nam pomogne, puno značiti i ojačati naše sposobnosti i kapacitete u borbi protiv koronavirusa.

- Ovo nam pokazuje da nismo sami, da je Ruska Federacija i ruski narod uvek tu za nas, kad god i koliko god bude bilo teško, da su uvek tu i da Srbija više nije i nikada neće biti sama - istakao je ministar Vulin.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije

On je potvrdio da će Vojska Srbije pružiti svu potrebnu pomoć medicinskim i ekspertskim timovima iz Ruske Federacije.

- Bićemo tamo zajedno gde naredi Krizni štab, učinićemo sve da se građani Srbije osećaju bolje i sigurnije i da im zaista pomognemo - poručio je ministar Vulin.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije

Odmah po sletanju prvog aviona na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, sa saradnicima, sastali su se sa general-majorom Mihailom Černišovim, načelnikom ABHO Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije. Na sastanku su razmoreni i usaglašeni planovi angažovanja i podeljeni zadaci za angažovanje timova iz Ruske Federacije koji će narednih dana, zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zdravstvenim radnicima, intenzivno raditi na suzbijanju širenja korona virusa u Srbiji.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ruski stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, a svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca. Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije

U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja Covida-19.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading