DOKTORKA DARIJA O NOVOJ METODI LEČENJA KOVIDA: Krvna plazma sa antitelima izlečenog može da pomogne

Autor: Tanjug

Vesti

08.04.2020

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se započelo sa potrebnim procedurama kada je reč o terapiji krvnom plazmom ljudi koji su imali virus i koji su razvili antitela na virus.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Što se tiče vrednosti seruma osoba koje su prebolovale virus i u svojoj krvi imaju antitela, to je dorbo poznato i inače se koristi. Ima sve vise istraživanja i rezultata koji govore da to može da ima efekta i mi smo započeli sa takvim procedurama - rekla je Kisić novinarima na pres konferenciji.

Ona je istakla da u ovom momentu ima više od 200 potencijalnih davalaca, te da se razmišlja u tom pravcu.


Kisić je dodala da je izvesno da, ako se bolest ponovo bude javila u nekom obliku, na jesen, neće još biti vakcine, pa je krvna plazma izlečenih jedan od načina borbe.

Ona je navela da je davanje seruma sa antitelima kod nekih drugih bolesti ili smanjilo verovatnoću da se bolest dobije ili su kliničke slike bile blaže.

- Rezultati nekih istraživanja pokazuju da u početnoj fazi obolevnja, dok pacijent još nije stvorio svoja antitela, to itekako ima efekta. Intenzivno radimo na tome, a kako se povećava broj potencijalnih davalaca i mogućnosti će biti sve veće - rekla je Kisić Tepavčević.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading