ŠEŠELJ OTKRIO ZAŠTO JE ULEMEKOV DUŽNIK: Kako me je Legija spasao u Hagu

Autor:

Vesti

12.10.2017

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider radikala tvrdi da ga je Milorad Ulemek Legija spasao optužbe za zločine počinje u Zvorniku u maju i junu 1992. Izjava koju je Legija poslao onemogućila je, priča Šešelj, Tribunal da ga povežu sa Vojinom Vučkovićem zvanim Žuća, koji je bio komandant "Žutih osa", paravojne formacije koja je delovala u Zvorniku.

Legija pomogao Šešelju

* Koliko dugo ste Legijin "veliki prijatelj", kako navodite u čitulji njegovoj majci?

- Pa ja ne mogu da kažem "veliki prijatelj" pošto ne znam šta bi on na to rekao, ali u svakom slučaju bili su nam prijateljski odnosi pre mog odlaska u Hag. On je mene zadužio jer mi je iz zatvora poslao izjavu u kojoj potvrđuje jednu važnu moju tezu, da Žuća nikad nije bio srpski radikal u Zvorniku. Haški tužilac je pokušao da mi pripiše i Žuću i njegovog brata.

* Otkud vam uopšte ideja da objavite čitulju Legijinoj majci?

- Prvo sam dao tekst novinama gde sam naveo da je Legijina majka rodila velikog i slavnog srpskog junaka. I onda su oba lista odbacila da mi objave tu posmrtnicu uz argument da se ne može nazvati junakom neko ko je osuđen za ubistvo i ko leži u zatvoru. Kada su me odbili, onda sam iz prkosa stavio "majci mog velikog prijatelja", nadajući se da se Legija neće ljutiti na mene. Svi veliki junaci su jedan period života uglavnom provodili po zatvorima, uključujući Gavrila Principa i mnoge druge.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ako bi Legija to hteo, rado bi ga posetio u zatvoru: Vojislav Šešelj

* Kada ovako veličate nečijeg ubicu, da li vi poručujete da političke protivnike treba ubijati?

- Ako pročitate knjige stare grčke etike, vi ćete videti da je tiranoubistvo uvek opravdano sa etičkog aspekta.

* Zar ne mislite da takvim izjavama vređate porodicu ubijenog Zorana Đinđića?

- Mnoge je porodice Đinđić unakazio, upropastio, unesrećio, ne žalim ih ja nimalo. I uostalom, ta porodica je stotine miliona evra nasledila od njega, od njegovog kriminala. Pare su im zalečile neke rane.

* Da li stojite pri tvrdnji da ćete, kada dođete na vlast, osloboditi Legiju?

- Tu su u pitanju lažni svedoci, politički pritisak i težnja režima da ga što pre osudi na što veću kaznu jer ga se režim bojao. Kada radikali dođu na vlast, i njega i Zvezdana Jovanovića očekuje pomilovanje. Legija je čovek koji mnogo zna i ja bih u ime države s njim tražio pogodbu da ispriča i napiše sve što zna o raznim stvarima.

* Planirate li da ga posetite u zatvoru?

- Redovno mogu da ga posećuju članovi njegove porodice, a ja bih ga rado posetio ako on izrazi želju. Ipak, ne znam kako će on na to reagovati - navodi Šešelj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading