(VIDEO) Presek stanja: U Srbiji koronavirusom ukupno zaraženo 3.630 ljudi, preminulo 80! Širenje infekcije pod kontrolom!

Autor:

Vesti

12.04.2020

13:12 >> 13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konferencija za novinare posvećena koronavirusu održana je u Palati Srbija.

RepublikaFoto: printscreen/Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Na konferenciji su izneti najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji, eventualnim smrtnim slučajevima, broju oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

U Republici Srbiji je do 15 časova 11. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.630 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.913 osoba od kojih je 250 pozitivno. Hospitalizovan je 2.684 pacijent, a na respiratoru je ukupno 146 pacijenata. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 18.312 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminulo je još 6 osoba, odnosno ukupno 80 od početka epidemije.

- Na Klinici za infektivne i tropske bolesti je smešteno 48 pacijenata, na respiratoru 11; Pulmologija 127 pacijenata, 11 na respriratoru; KC Niš 201, 20 na respiratoru; KC Vojvodina 144, 11 pacijenata na respiratoru; KC Kragujevac 83 pacijenata, 11 na respiratoru; Dragiše Mišović 295 pacijenata, 46 na respiratoru; KBC Zemun 340, 25 na respiratoru; KBC Zvezdara 340 pacijenata, od toga 15 na respiratoru;  Pančevo 147 pacijenata, nema pacijenata na respiratoru; Karaburma 74, 6 na respiratoru; Sajam Beograd 347 pacijenata... - navodi dr Darija Kisić Tepavčević.

Omogućavanje prisustva novinara konferencijama

- Stručno mišljenje je da je prisustvo u ovo sali bilo na bezbednoj udaljenosti. Međutim, svi novinari koji su dolazili trebalo bi da predju izestan put dok ne dođu ovde, a sve je to faktor rizika. Već je poznato da su u mnogim medijskim kućama zaraženi novinari. Mi želimo da zaštitimo sve građane. Oni jesu pod povećanim rizikom za nastanak infekcije - kaže dr Darija.

Ulazak virusa u staračke domove

Prema rečima doktorke, od početka su svi napori uloženi da se spreči ulazak virusa u staračke domove, ali je ipak ušao u neke.

- U ustanovama socijalne zaštite je prijavljeno da je potvrđeno prisutvo korona virusa kod 44 korisnika u Beograd, Nišu, Smederevu, Centru Blace - rekla je ona te dodala da je potvrđena i kod osam zaposlenih u ovim centrima.

- Vrši se aktivan nadzor i traganje za ovim oboljenjem u svim ustanovama za koje se sumnja da može doći do teškog oblika ove bolesti - dodala je Kisić.

Testirane su sve osobe za koje se sumnjalo da su zaražene, dodala je ona.

Šta nakon isteka 28 dana samoizolacije?

- Svi građani koji su bili u izolaciji od 28 dana, a nisu dobili simptome, nakon isteka ovog perioda im ističe period samoizolacije, pa mogu da se vrate svakodnevnim aktivnostima - kaže doktorka Kisić Tepavčević i apeluje - Budite obazrivi!

Ukidanje vanrednog stanja

- Znam da sada svi traže tačne vremenske odrednice, međutim takve informacije ne može niko da da. Informacije govore da kontrolišemo širenje infekcije i znamo šta radimo - kaže doktorka.

Ona objašnjava da kolektivni imunitet gradi populacija radno aktivnog stanovništva, a upravo pripadnika te grupe najviše i ima među pozitivnim pacijentima.

- To je s druge strane dobro jer smo sačuvali populaciju najstarijih i populaciju najmlađih. Potrebno je da oko 70% nas bude imuno da bi virus sasvim oslanio. Kada bismo relaksirali sve mere, povratak u svakodnevne aktivnosti bi urušio naš kolektivni imunitet, zato moramo biti postepeni - objašnjava ona.

Mere za naredni vikend

Kisić Tepavčević je, na pitanje novinara da li su tačne spekulacije medija da će biti doneta mera zabrane kretanja od idućeg cetvrtka do ponedeljka, rekla da sve mere koje se donose imaju samo jedan cilj a to je da se smanji mogućnost da dođe do kontakta osobe koja je infciirana i one koja je osetljiva.

- Koja će mera biti u narednom periodu je pitanje za Krizni štab - poručila je ona.

Naglasila je da je suština da se svi, kao što se radi poslednjih dana, striktno pridržavaju svih mera, pa onda neće biti potrebne dodatne mere koje bi bitno menjale život.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Dr Goran Stevanović

Izlečeni sa respiratora

- Kada se radi o osobama koje su bile na respiratoru i izlečene od koronavirusa, procenat je mali. To je zato što je prosečno vreme koje pacijent provede na respiratoru između 4 i 6, čak i do 8 nedelja, a većina je još u procesu lečenja - kaže doktor Goran Stevanović.

Šta se dešava sa otpadom iz kovid bolnica?

- Postupanje sa otpadom je standardna procedura u svim bolnicama, ne samo kovid. Koriste se uobičajene prcedure, koje su sada samo pojačane, a sva pravila se poštuju. Sve to je zahvaljujući pojačanim naporima ljudi zaduženih za ove poslove - objašnjava dr Stevanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading