Naučnici otkrili: Korona trajno oštećuje OVE organe

Autor: TV Prva, Republika

Vesti

11.04.2020

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok se zdravstveni eksperti bave otkrivanjem simptoma koronavirusa, kao i terapijom koja bi mogla da pomogne organizmu da se odbrani od napada, pojedini žele da saznaju kakve posledice ostavlja Covid-19.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto ilustracija

Tako su naučnici sproveli studiju koja je dokazala da pacijenti koji se oporave od virusa korone, mogu da pate od trajnog telesnog oštećenja, uključujući jetru i srce, prenosi Njujork post.

Dosadašnje studije koje su analizirale zdravstveno stanje oporavljenih pacijenata iz Kine, gde se bolest prvi put pojavila u novembru, pokazale su da je funkcija jetra i srca bila oslabljenja, prenosi Los Angeles Times.

- Covid-19 nije samo respiratorni poremećaj - kazao je doktor Harlan Krumholc, kardiolog sa američkog Univerziteta Jejl.

- Može da utiče na srce, jetru, bubrege, mozak, endokrini sistem i krvni sistem - dodao je dr Harlan.

Istraživači se takođe pitaju da li korona virus koji uzrokuje Covid-19 bolest može da leži uspavan u organizmu godinama ili čak decenijama, a onda da see ponovo aktivira, na isti način kao virus herpesa.

Prema najnovijim  podacima skoro 400.000 ljudi širom sveta se oporavilo od Covid-19, te će verovatno u budućnosti, praćenjem njihovog zdravlja, naučnici moći da saznaju više o novom virusu korone.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading