VENTILACIJE TREBA ISKLJUČITI: Doktor Kon gostovao na TV Pink i otkrio šta nas dalje čeka

Autor: Tanjug

Vesti

27.04.2020

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Voleo bih da nismo imali nova žarišta u Vlasotincu i Negotinu pa da onda potpuno mirne duže podržim i ponovim rečenicu da smo 'na početku kraja'. Jasno je da izlazimo iz ovog epidemijskog talasa. S druge strane, da je virus potpuno slobodno cirkulirao, on bi daleko ranije ušao u gerontološke centre i iznenada bismo imali ogroman broj obolelih i smrtne ishode. Mi smo to uspeli da sprečimo", rekao je prof. dr Predrag Kon, epidemiolog, gostujući na televiziji "Pink".

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

Sada se nalazimo u situaciji da moramo da se vraćamo u život, rekao je dr Kon i naglasio da je to "teži proces".

- Bilo je neuporedivo lakše doneti mere zabrane i zaustaviti život i kontakte. Sada imamo to opterećenje da smo se navikli da nemamo kontakte, a treba se vratiti u život. Na prvom mestu su frizerski saloni, saloni lepote i teretane. Ovo je veliki izazov za sve te uslužne delatnosti, izazov da se odazovu svemu onome što će biti obavezno. Jedna od važnih stvari koje treba imati na umu jeste da je sada prirodno provetravanje. Ventilacioni sistemi i ventilacija u ovom trenutku nije prednost. Naprotiv, te sisteme treba isključiti jer mogu potencijalno da povećaju mogućnost zaražavanja - obajsnio je dr Kon.

S druge strane, on je naglasio da moraju da postoje dezobarijere na ulasku u frizerske salone, teretane i slične objekte.

- Ne može niko da uđe unutra a da ne dobije dezinfekciono stredstvo za ruke, moraju da mu se daju rukavice, moraju da imaju zaštitnu masku. Onaj koji radi mora takođe da ima masku i rukavice. Svako mesto gde se radi tretman bilo koje vrste mora da bude pripremljeno pre, a i na kraju radnog dana mora da bude dezinfikovano. Ne može da bude u frizerskom salonu više osoba, moraju da budu udaljeni dva metara, to je 16 metara kvadratnih po čoveku. Mogu da preporučim našim građanima da ne idu tamo gde se ne poštuju mere. Prvo ispitajte svog frizera i kozmetičara da li je uradio sve što je zatraženo - rekao je dr Kon.

On kaže da je do sada struka diktirala da je neophodno uvesti zabranu kontakta, a da sada ekomonija diktira svima nama jer "bismo bez nje propali svi zajedno".

"Ako niste ranije išli u fitnes centar, ne morate ni sada kretati"

Prema njegovim rečima, nema nijednog fitnes centra koji može da radi bez imalo rizika, ali je taj rizik ovim merama sveden na minimum.

- Oni koji ranije nisu išli u fitnes centre, ne moraju ni sada. Mora da se vrati i sport, kolektivni na otvorenom prostoru, ali mi ćemo sve to sukcesivno raditi. Sutra ćemo imati zajedničku sednicu Kriznog štaba. Mora da postoji plan kako će da se vraća nazad život. Kao što nam se sada dešava u gerontološkim centrima, a više od mesec dana sam trubio o tome da je to ne sme da se desi. Takođe može tako nešto da se desi ponovo, a može i na ovim mestima koja sada otvaramo. Od prvog momenta smo znali da kada virus uđe u gerontološke centre, može da ima teške posledice - objasnio je dr Kon.

 

"Trebalo bi krenuti sa većim popuštanjem mera za penzionere"

Testiranje je sada najznačajnije u ovom trenutku, ali i istraživanja koja su planirana tokom leta, dodao je dr Kon.

- Nećemo imati i dalje vakcinu i to je nešto o čemu moramo potpuno ozbiljno da razgovaramo. Ja sam pred kraj radnog veka, ne verujem da ću dočekati da učestvujem u obaveznoj vakcinaciji. Moramo da znamo da postoje jako čvrsti zakoni šta se mora ispoštovati kada je vakcinacija tu. To će trajati nešto duže, jer vakcina neće biti baš odmah tu. Dok sam ja ovde, sve će se raditi po zakonu - naglasio je on.

On je naglasio da bi trebalo krenutni sa "većim popuštanjem mera", kada su u pitanju stariji sugrađani jer je njima sada "potrebna sloboda".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading