PROGNOZE ANALITIČARA: Samo će se Amerikanci pitati za sudbinu Kosova

Autor:

Vesti

22.05.2020

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački analitičar i profesor geopolitike Laris Gajzer navodi da će Balkan u narednim mesecima postati opet vrlo bitan za velike sile.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Kosovska Mitrovica

- Globalna trenja između Kine i SAD će se pojačati i, s obzirom na to da je Kina želela da prodre kako bi destabilizovala sisteme EU i NATO preko Balkana i centralne Evrope, normalno je da će Vašington sada pokušati da se snažno suprotstavi, koristeći kineske slabosti. Kineska inostrana politika pretrpeće dugotrajne posledice usled krize izazvane pandemijom KOVID-19, a Balkan će postati jedan od glavnih frontova za SAD. U okviru takvog scenarija mislim da je očigledno da bi SAD želele da se kosovski čvor brzo reši - navodi Gajzer za Kosovo onlajn.

Na pitanje da li je sada uopšte moguće očekivati konferenciju kakvu su u vezi sa Kosovom pre pandemije pripremali Pariz i Berlin, odgovara da je to malo verovatno.

- KOVID-19 je ubrzao procese preoblikovanja međunarodnog poretka. Ranije je Evropska unija bila bitna za SAD. Sada je Bregzit zajedno sa nemačkom dominacijom u Evropi razlog za dublje, obnovljeno angažovanje Vašingtona u našem regionalnom balansu snaga. Svaka konferencija je dobrodošla kao razjašnjenje u vezi sa opcijama, ali svaka konferencija o Kosovu biće daleko od francusko-nemačke ideje - uveren je Gajzer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading