Darija Kisić Tepavčević oštra pri stavu: I kada se pronađe vakcina za koronu, za OVO ne postoji alternativa!

Autor:

Vesti

23.05.2020

06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je jutros da od ukupnog broja novozaraženih u našoj zemlji, većina nije imala simptome.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Nadamo se da će narednih dana biti sve češća informacija da imamo sve manje zaraženih. Na svu sreću niko od novozaraženih nije završio na respiratorima. Najbitnije je koliko je onih koji nemaju znakve bolesti. Kada je u pitanju Vranje više od dve trećine nije imalo simptome, ne bi ih ni testirali da nisu bili zaraženi oni sa kojima su bili u kontaktu.

Doktorka je još jednom naglasila da je oslabila aktivnost virusa i kod zaražavanja vidimo da je sve mannje težih formi bolesti, to je nešto što nam ide u prilog. 

Kada je u pitanju ublažavanje mera doktorka je izričito naglasila da je distanca najvažnija u daljoj borbi sa koronom u našoj zemlji.

- Pokazalo se da lične mere nemaju alternativu čak i kada se pronađe vakcina ništa ne može da zameni ove mere, održavanje fizičke distance, smanjenje odlazaka na mesta gde je povećana šansa za zaražavanje, odlaženje u tržne centre samo kada je neophodno. Takođe pojačana lična higijena je neophodna - objasnila je - Darija Kisić Tepavčević.

Doktorka je istakla da je u slučaju Vranja i Leskovca glavni okidač bilo to  što u radnom kolektivu nije bilo zaštite.

- Širenje virusa među zaposlenima je moglo da se spreči, virus se u zatvorenom prostoru vrlo brzo širi, naročito kada provodite po nekoliko sati u tom prostoru- zaključila je doktorka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading