Hag izriče presudu Ratku Mladiću 22. novembra!

Autor: Tanjug

Vesti

18.10.2017

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvostepena presuda generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću biće izrečena 22.novembra, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Ratko Mladić

Uhapšen je u maju 2011. nakon višegodišnjeg skrivanja. Proces pred Tribunalom u Hagu počeo je u godinu dana kasnije.

Optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95. 

U dve tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. 

Ta krivična dela, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH. 

Prošlog meseca neki mediji su naveli da se Mladić, koji je imao moždani udar i zbog teškog zdravstvenog stanja nije u potpunosti u mogućnosti da prati suđenje, oseća loše, odnosno damu je zdravstveno stanje dodatno pogoršano. Zbog toga su njegovi pravni zastupnici, ali i porodica, zatražili da od Vlade Srbije da u Hag pošalje garancije za njegovo lečenje u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading