PREDSEDNIK RUSIJE SRDAČNO DOČEKAO VUČIĆA! Putin: Čestitam vam pobedu!

Autor:

Vesti

24.06.2020

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pričao sam s Putinom o svim idejama i načinima za rešavanje kosovskog problema. Predsednik Rusije rekao je da poštuje Srbiju - rekao je Aleksandar Vučić posle sastanka sa ruskim kolegom.

Foto: instagram.com/avucic
Vučić i Putin

Šef države istakao je zadovoljstvo razgovorima u Moskvi, a isti utisak imao je i Putin, koji se Vučiću obratio ovim rečima:

- Pre svega, želeo bih da vam čestitam na izbornoj pobedi. Između Rusije i Srbije razvijaju se veoma pragmatični i istovremeno dobri politički odnosi.

BRAĆA PO ORUŽJU

Ruski predsednik je izrazio posebno zadovoljstvo posetom Vučića.

- Uvaženi gospodine predsedniče, jako mi je drago što vas vidim i želim da vam zahvalim što ćete prisustvovati svečanoj paradi u Moskvi povodom 75. godina od završetka Drugog svetskog rata, kao i što će srpski vojnici sa svojim drugovima po oružju iz Rusije prodefilovati ulicama glavnog grada Rusije - rekao je Putin na samom početku sastanka.

Gusta agenda predsednika Srbije

23-24. jun: Moskva sa Vladimirom Putinom

26. jun: Brisel - sa zvaničnicima EU

27. jun: Vašington - sa Ričardom Grenelom

Predsednik Srbije je, uz zahvalnost, u odgovoru Putinu stavio do znanja koliko Srbija ceni veze sa Moskvom:

- Dragi prijatelju, vrlo sam srećan da se sretnem s vama i da razgovaramo o našim odnosima. Srbija i Rusija su iskreni prijatelji. Hvala vam što uvek nalazite vremena za Srbiju. To je za nas vrlo važno i to izuzetno cenimo.

4 teme o kojima su pričali predsednici

Kosovsko pitanje
Rezolucija 1244
Bugarski tok
Koronavirus

Posle sastanka Vučić je rekao da je razgovor koji je vođen iza zatvorenih vrata protekao u srdačnoj atmosferi:

- Zaista smo imali veoma dobar sastanak, dalje ćemo jačati naše poverenje i saradnju. Dobio sam određene savete i dobre analize od predsednika Putina. Rusija poštuje Srbiju i tu nema nikakve sumnje. Ima stvari o kojima nikada ne možete javno da govorite, ali očekujem dalje jačanje poverenja i još bolju saradnju u budućnosti.

Putinu ikona od Vučića

Vučić je poklonio Putinu ikonu Svemogućeg Isusa iz 19. veka, kao i monografiju o poginulim vojnicima Crvene armije na teritoriji Jugoslavije.

SUSRET U BEOGRADU

Predsednik je naveo da mu je bilo važno da čuje Putinove stavove po pitanju Kosova i Metohije.

- On je suviše mudar i veliki da bi nešto radio direktno, ali na pametan način ume da ukaže na određene stvari i na tome sam mu zahvalan - odgovorio je Vučić na pitanje novinara da li mu je ruski predsednik savetovao kako dalje da nastupa po pitanju rešavanja kosovskog pitanja na međunarodnoj sceni.

Razgovori sa SPS

Aleksandar Vučić izjavio je, na pitanje novinara da li će ponovo doći do koalicije SNS i SPS, da će svakako razgovarati sa socijalistima, ali da je još rano da o tome govori. On se osvrnuo na komentare iz dela opozicije da će srpski parlament biti bez opozicije, što bi značilo da će svi biti u vladajućoj koaliciji:

- A kako vi to znate, je l' to neko ušao u moju glavu, kako to iko može da zna? Oni su sebe predstavili kao jedinu moguću tajkunsku opoziciju, a svi drugi nemaju pravo na glas niti bilo šta drugo. Neki su pokazali, koji nisu ušli u parlament, a imali su pristojan broj glasova, da imaju neku vrstu političke budućnosti. Ali mnogi su imali strah da se suprotstave užasnoj kampanji preko koje je vođena i preko društvenih mreža i tajkunskih medija protiv svih koji bi na izborima učestvovali - naveo je on.

Upitan koje je njegovo mišljenje vezano za takmičenje EU i SAD u pronalaženju rešenja za kosovski problem, Vučić je odgovorio:

- Srbija je ponosita, uspravna i mala zemlja, mora da vodi računa da se malo kome zamera i da zaštiti svoje nacionalne interese.

Sastanak sa Trampom? Ne verujem

Ocenjujući da će razgovori u Vašingtonu biti teški, Vučić je rekao i da narod ne bira nekog zbog lepih stvari, već da se bori i vodi računa o našim nacionalnim interesima.

Upitan da li će se u Vašingtonu sastati sa predsednikom Amerike, kao što je objavio Njujork tajm, Vučić je odgovorio:

- Ne mislim da će se to dogoditi. Ne verujem da će Tramp biti u Beloj kući za vreme sastanka 27. juna.

Vučić je dodao da je ruski predsednik potvrdio da će doći u Srbiju u oktobru. Dodao je da su razgovarali i o ekonomskim odnosima i da su dve zemlje u prva tri meseca, uprkos koroni, imale uvećanje trgovinske razmene od sedam odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
slavka

24.06.2020 07:40

Potvrdjeno prijateljstvo dva drzavnika.

Milica Milicic

24.06.2020 07:45

Predsednik Vucic i predsednik Putin u Moskvi razgovarali o bitnim temama, vazno nam je misljenje i podrska Putina.

SasaRu

24.06.2020 07:49

Raduje nas izjava ruskog predsednika na potvrdi dolaska u Srbiju u oktobru.

Marina

24.06.2020 07:52

Verujemo da je sastanak bio od koristi i da ce se ubrzo naci resenje za sve.