Doktor Janković otkrio pravi razlog zašto je porastao broj mladih žrtava koronavirusa u našoj zemlji

Autor:

Vesti

30.06.2020

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imunolog dr Srđa Janković prokomentarisao je porast broja slučajeva mladih žrtava koronavirusa i pritom istakao najveći faktor rizika kojem oni mogu da budu izloženi.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Srđa Janković

On je objasnio da li su smrtni slučajevi mladih pacijenata Kovid-19 i kod nas i u svetu nužno povezani sa prethodnim hroničnim oboljenjima.

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

- Ne mora da znači. Osobe koje imaju hronična oboljenja koja slabe imuni sistem i uopšte slabe organizam sigurno imaju veći rizik nepovoljnog toka KOVID-19, ali postoji uvek i ona nevidljiva predispozicija. Neko prosto može da ima takav genetički sklop, takav organizam da ima neku slabu tačku i dok ta slaba tačka nije na udaru, neće znati da je ima. To je taj fenomen Ahilove pete, ili za mlađe gledaoce koji više vole Tolkina, ja uvek pričam o zmaju Šmaugu koji ima neprobojno oko osim na jednom mestu i na tom mestu ga pogodi strela. Mi ne znamo svoj imunološki oklop i gde ima takvih Šmaugovih rupa, ali kod nekih ljudi ih ima - objasnio je član Kriznog štaba za suzbijanje Kovid- 19.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Među obolelima od novog soja korona virus u Srbiji prednjači mlađa populacija, a epidemiolozi kao uzrok tome navode nepridržavanje mera, pre svega socijalne distance i nošenja maski.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading