OGLASILA SE VLADA SRBIJE: OVU količinu PCR testova ima naša država u zalihama!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.06.2020

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom pojedinih medijskih navoda o tome da u Srbiji nema dovoljno testova na novi koronavirus, Vlada Srbije i Krizni štab za suzbijanje bolesti Kovid-19 saopštili su večeras da u Srbiji na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vlada u saopštenju podseća da je Srbija, sa više od 400.000 urađenih testova, jedna od zemalja Evrope koja je do sada sprovela najveći broj testova na novi koron avirus.

Građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Kovid-19 - povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, treba da se najpre jave u posebnu kovid ambulantu matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test.


Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test, precizira se u saopštenju.

Građani kojima je negativan rezultat PCR testa neophodan zbog putovanja u inostranstvo, mogu uz prethodnu uplatu 6.000 dinara, test uraditi u nadležnim institutima i zavodima za javno zdravlje, navodi se u saopštenju.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Vlada napominje i da je PCR najskuplja vrsta testiranja, takozvani zlatni standard dijagnostike prisustva virusa u telu, i da se u regularnim uslovima ova vrsta testiranja relativno retko sprovodi, i to isključivo u specijalizovanim, referentnim laboratorijama.


"Zbog toga su kapaciteti za PCR testiranje u svim zemljama vrlo ograničeni i sama činjenica da Srbija testira više hiljada građana svakog dana ovim testom, predstavlja veliki uspeh našeg zdravstvenog sistema. Naročito je važno ukazati da je Srbija veoma brzo počela da testira sve građane sa simptomima, dok su neke mnogo razvijenije zemlje taj nivo dostigle mnogo kasnije od Srbije, kao na primer Velika Britanija ili Holandija" ističu iz Vlade Srbije.

Bez obzira na relativno veliki kapacitet za testiranje koji Srbija poseduje, u sezoni godišnjih odmora je još veći broj zahteva za ovom vrstom testiranja, i zbog toga je, kako se dodaje u saopštenju, na pojedinim lokacijama, sporadično dolazilo do nestašice briseva sa specijalizovanim medijumima, neophodnih da bi se PCR test uspešno realizovao.

"Na kraju treba naglasiti i da je PCR test veoma skup i da, na primer, u Austriji košta 190 evra. U Srbiji se test za građane sa simptomima sprovodi besplatno, dok je komercijalna cena testiranja i dalje subvencionisana od strane budžeta Republike Srbije" navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije još jednom apeluje na sve građane da budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima, da poštuju mere propisane od strane Kriznog štaba, redovno peru ruke i koriste dezinfekciona sredstva, koriste zaštitne maske u zatvorenim prostorima i održavaju razdaljinu, kako bismo svi zajedno sačuvali sopstveno zdravlje i zdravlje ljudi u našem okruženju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading