Mladi sve češće završavaju na respiratorima, doktor Stevanović ima objašnjenje za TO!

Autor: srbijadanas.com, republika.rs

Vesti

14.07.2020

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na respiratorima je sada više mlađih ljudi, nego što je bio slučaj u prvom "piku" epidemije, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da je uopšte više obolelih iz mlađe generacije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Stevanović

- Sve je više obolelih koje smatramo mladim, u dobi od 20, 30, 40 godina. Njihovo lečenje traje duže, klinička slika im je prilično ozbiljnija - rekao je Lončar na današnjoj pres konferenciji.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović je takođe ukazao da se sada kod pacijenata beleže teže kliničke slike, teže upale pluća, pa samim tim i njihovo bolničko lečenje traže duže.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

- Prosečan uzrast pacijenata je manji nego u martu i aprliu, prosek je od 30 do 50 godina. Najveći broj pacijenata tog uzrasta je na intenzivnoj nezi - rekao je Stevanović.

Kako je rekao, iako ljudi u starijoj životnoj dobi, posebno sa pridruženim bolestima, imaju lošiju prognozu, u poslednjih mesec, mesec i po dana, značajno je manje obolelih iz starije uzrasne grupe.

To pokazuje da oni poštuju mere prevencije i čuvaju se, dok je populacija koja se najviše kreće najviše i zaražena, njih je najviše u kovid ambulantama, u bolnicama, na intenzivnoj nezi, u Areni, a, nažalost, i starosna struktura onih koji izgube bitku se pomera ka mlađim ljudima, rekao je Stevanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading