Odalović o zahtevu Prištine da Srbija otvori arhive: Razgovaraćemo na tehničkom nivou, ali nemamo problem s tim

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.07.2020

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, ocenio je danas da je najvažnija stvar da je dijalog Beograda i Prištine nastavljen i da su prevaziđene prepreke i barijere koje je Priština postavila pre 20 meseci.

RepublikaFoto: Tanjug
Veljko Odalović

Odalović je izrazio očekivanje da će razgovor o pitanju nestalih lica dobiti viši kvalitet time što je dijalog izmešten, odnosno taj mehanizam podignut na viši nivo.

- Nadamo se da ćemo dobiti i viši kvalitet i više informacija od međunarodnih predstavika koji su bili prisutni na prostoru Kosova i Metohije, ali i da ćemo imati mogućnost i snage da jednu temu koja je do sada bila tabu tema za Prištinu, da se izvrši pritisak da se otvore arhive te tzv. OVK da bismo mi mogli da uvidom u te arhive i pretragama dođemo do informacija šta se desilo sa ubijenim i nestalim licima - rekao je Odalović za RTS.

Govoreći o zahtevu Prištine da Beograd otvori vojne i policijske arhive, rekao je da su to teme o kojima će se razgovarati na tehničkom nivou.

- Nemamo mi problem da se izvrši dodatna pretraga svih arhiva koje mi imamo i da vidimo da li u arhivama postoje bilo koje informacije koje mogu da pomognu da se dobije odgovor na pitanje gde su eventualno smrtno stradali kosovski Albanci, jer to Prištinu dominantno interesuje - naveo je Odalović.

Ukazao je na to da i Beograd traži osobe nedstale na prostoru KiM i naglasio da će sve informacije koje mogu da pomognu u rasvetljavanju bilo kog slučaja biti podeljene i da je to nešto "o čemu smo spremni da razgovaramo".

- To isto očekujemo i od Prištine. Očekujemo da kada razgovaramo o svim tim temama, to je jedno osetljivo pitalje i ne treba praviti nikakvu razliku među žrtvama i očekujemo da imamo i takav odnos prema ovom problemu - da ga razumemo na isti način, da napravimo prostup zajednički koji će rešavati sudbinu bez različitosti, da ćemo sve informacije razmeniti, postupiti po njima, izvršiti određene provere i pretrage, gde ima potrebe ekshumacije i identifikacije - objasnio je Odalović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sanja

18.07.2020 09:28

Episkop Sergije izjavio je da nije na njemu da se bavi politikom, ali da je greh precutati. Ako bi precutao to bi znacilo da podrzava to da zavlada anarhija i bezvlasce, a to niko od nas ne zeli! Neredi ispred Narodne skupštine prijali su oku samo onih koji Srbiji ne žele dobro!