HOJT JI OTVORENO PRETI SRBIJI!

Autor: Tanjug

Vesti

23.10.2017

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno, poručio je u Beogradu na srpskom jeziku visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, objašnjavajući da zemlja, kao što je na primer Srbija, koja želi da postane član EU mora da pošalje vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dve strane.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Prešao granicu dobrog ukusa: Brajan Hojt Ji

- Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude deo zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora po pitanju NATO. Važno su vrednosti, da dela budu jača od reči, da se pošalje jasna poruka - rekao je Hojt Ji.

On je naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredeljenost za evropske vrednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.

Bez balansiranja

- Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane - smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Hojt Ji je učestovao na 17. Srpskom ekonomskom forumu, gde je rekao da je vrlo optimističan po pitanju regiona Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, posebno kada je reč o narednoj godini.

- Na evropskom putu potrebno je ispuniti kriterijume i standarde, ali takođe je potrebno fokusirati se na ono što žele sami građani - rekao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, važno je da se ključni problemi reše u svojoj osnovi, a ne samo simptomi problema, i ostvari istinski napredak.

- Potrebno shvatiti urgentnost trenutka u suočavaju sa problemima, da se situacija ne bi pogoršala. Važan je i taj koncept partnerstva - rekao je on.

Kad je reč o situaciji na Balkanu, Hojt Ji je naveo da je region od rata prešao veliki put, da poređenja nema, ali da se po pitanju stabilnosti i bezbednosti ništa ne može uzimati zdravo za gotovo.

Rizik od sukoba

- Sveukupan trend je pozitivan, ali rizik od izbijanja sukoba i dalje postoji - smatra on.

Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske.

- Na osnovu postupaka Rusije u regionu čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podeljen, a ne snažan i bolje integrisan u EU - poručuje on.

Hojt Ji kaže da je Aleksandar Vučić, i kao predsednik i premijer, jasno rekao šta je cilj Srbije, ali i da želi dobre odnose sa Rusijom.

- Nije baš očigledno kako će se to izbalansirati - rekao je zvaničnik Stejt departmenta, navodeći da je stav SAD da gde god je moguće bude kooperativne, a gde to nije moguće, braniće svoje interese i interese partnera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dejan

24.10.2017 11:08

Ti sklempavi nemoj da govoris o ratnim zlocinima.Vi ste ti koji ste bombardovali Srbiju osiromasenin uranijumom,prolivali piralen,da nas satrete kao sto ste ucinili i Severnoamerickim Indijancima.Mi ne zaboravljamo nista ,pa cak ni bitku kod ranjenog kolena(wounded knee)