ZORANA MIHAJLOVIĆ: Ženama mere dekolte, a ne reči

Autor:

Vesti

28.10.2017

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović otkrila je u intervjuu za Srpski telegraf zašto se baš ona od svih ministara srela sa američkim zvaničnikom Brajanom Hojtom Jijem, zbog čega su je kritikovali iz njene, ali iz drugih stranaka vladajuće koalicije. Mihajlovićeva je u razgovoru opravdala reputaciju da je bez dlake na jeziku, te je svima koji ženama mere dubinu dekoltea umesto da slušaju šta imaju da kažu poručila da će se takav odnos sigurno promeniti.

RepublikaFoto: Tanjug
Zorana Mihajlović

Zašto je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Ji od svih ministara razgovarao baš s vama?

- Takav način interesovanja i komentarisanja susreta sa Hojtom Jijem dolazi uglavnom od onih koji zapravo ne razumeju šta je infrastruktura. Auto-putevi, pruge, saobraćaj i infrastruktura u današnjem svetu su mnogo više od asfalta i cigala. Povezivanje Srbije sa regionom i Evropom mnogo više je politika nego građevina. Auto-putevi Niš-Priština, Beograd-Sarajevo i do granice sa Crnom Gorom, kao i brza pruga Beograd-Budimpešta, najbolji su načini za dobru saradnju naših zemalja, stabilan region i evropski put Srbije. I zato sam o ovim temama, kao i daljim reformama na poboljšanju poslovnog ambijenta, pre svega uspešnom uvođenju elektronskih građevinskih dozvola, razgovarala sa Hojtom Jijem.

Odluka predsednika Vučića da pokrene pitanje Kosova vredna je svakog poštovanja, i to je odlika državnika

Zbog ovog sastanka bili ste na meti nekolicine funkcionera vaše stranke i koalicije?

- Pitam se da li to neko hoće da kaže da više voli Srbiju od mene? Neki kao da misle da napadom na mene dokazuju da su velike patriote ili vernici, dok ćute o problemima o kojima ja ne želim da ćutim. I ta ogromna količina emocija koju pojedinci ulažu u praćenje svakog mog koraka, svake izjave i svega što radim zaista ponekad liči na opsesiju. Bojim se da bi Frojd u njihovom ponašanju svašta pronašao.

Da li je vama prihvatljiva kritika Hojta Jija da Srbija ne može da sedi "na dve stolice"?

- Glavni strateški pravci politike Srbije su put ka punopravnom članstvu u EU, vojna neutralnost i saradnja u regionu. Ali naša politika je, što nam niko ne brani, najbolji mogući odnosi sa Rusijom, Kinom, SAD i svim ostalim državama sveta. I ta saradnja se dobro vidi u infrastrukturi.

Od Hojt Jija sam dobila na poklon keramičku kutijicu

Američkom diplomati ste poklonili monogram u zlatovezu, a on vama...

- Keramičku kutijicu sa grbom SAD.

Da li vam smeta kad vas prozivaju zbog skupih stvari?

- Danas je u Srbiji lakše ženama meriti dubinu dekoltea i dužinu suknje, gledati im u tašne i čarape nego se malo potruditi i čuti šta to one govore. Ali budite uvereni, i to ćemo promeniti.

Portal Embargo objavio je da je vaše ministarstvo podnelo krivičnu prijavu protiv Milutina Mrkonjića zbog propusta u gradnji puta Ub-Lajkovac. Kako to komentarišete?

- Analiza Saobraćajnog instituta CIP pokazala je da je na ovoj deonici, na kojoj nema saobraćaja jer nije povezana s drugim deonicama, bilo velikih propusta tokom izgradnje. Sva dokumentacija o tome predata je nadležnim pravosudnim organima.

Koliko je realno da se na proleće 2018. održi i referendum o Ustavu?

- Sledeća godina svakako će biti u znaku razgovora o pitanju Kosova. Predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo je ovo najbolnije pitanje, svestan činjenice da Srbija ne može napred bez rešenja pitanja Kosova. To je odluka vredna svakog poštovanja, i to je odlika državnika. Od nas i našeg unutrašnjeg jedinstva zavisi da li ćemo uspeti. Možemo da rešimo pitanje Kosova u dijalogu s Albancima da narednim generacijama ne bismo ostavili problem koji i Srbi i Albanci prenose s kolena na koleno, a on samo biva sve veći i veći. A možda i ne uspemo da rešimo ovo pitanje, ne bi nam bilo prvi put, ali onda moramo biti svesni svih posledica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading