VUČIĆ O RAZGOVORU SA JIJEM: Morao sam da branim slobodarski duh Srbije

Autor: Republika

Vesti

30.10.2017

20:50 >> 22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je detalje nedavnog razgovora sa specijalnim izaslanikom SAD za Balkan Brajanom Hojtom Jijem. Gostujući na TV Pink, Vučić je rekao da su Kosovo i Rusija bile glavne teme razgovora, primećujući da je razgovor bio "težak", ali bez neprijatnih reči.

RepublikaFoto: Tanjug
Stavio interese Srbije na prvo mesto: Aleksandar Vučić

- Amerika je jedna od najjačih sila, a ja predstavljam neveliku zemlju, ali je moj zadatak bio da štitim njen slobodarski duh. Razgovor nije bio naručito prijatan, ali nije bilo nepristojnih reči. Glavne teme su bile Kosovo i Rusija. Amerika podržava teritorijalni integritet nezavisne države Kosovo, ništa oko toga ne može i ne sme da se menja - to je politika Amerike - rekao je Vučić.

- On je meni rekao: "Ne možete da dirate u teritorijalni integritet Kosova", a ja sam njemu rekao: "A vi ste mogli da dirate u integritet Srbije pre devet godine. Tada su važila druga pravila." To sam mu rekao u lice. On je meni stavio do znanja da je preneo poruku Amerike. Imaš to da poštuješ, ako ne poštuješ... Takve pretnje slušamo svaki dan - istakao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da nije prihvatio njihov upliv na Kosovo kroz plan Ketrin Ešton.  

- Dva dana posle su došli u Beograd, tu je Davenport odigrao važnu ulogu. Rekao mi je da je Eštonova spremna da odustane od jedne tačke, ako ja prihvatim drugu. Ja sam rekao da to nije trgovima - precizan je Vučić.

Prema njegovimrečima, danas je 1.666 dan da Albanci, a ni pokrovitelji nisu ispunili ključni deo dogovora - formiranje ZSO.

- Vaše je da se obračunate sa sopstevnim emocijama. O briselskim pregovorima ću napisati knjigu. Mi moramo biti racionalni. Tako moramo biti racionalni sa KiM, prvi put im smeta naše prisustvo na Kosovu, jer su mislili da su sa Srbima završili,  a oni se bude da bi zaštitili svoju decu i svoja ognjišta - dodao je Vučić.

Opozicija ne bi pobedila do 2040.

Kada je reč o kritikama koje opozicija upućuje na njegov račun, Vučić je primetio:

- Ne postoji nijedan čovek koji je bilo kakvu ljudsku lojalnost pokazao prema meni, a da nije prošao kroz toplog zeca. Nisam uplašen i nimalo se ne sekiram zbog toga. Nisam rekao da mi je ovo poslednji mandat zbog njih, Tvitera, američke televizije N1, ovo je moj izbor. Oni me ne bi pobedili do 2040. godine - rekao je Vučić.

Dodao je da misli da mu je ovo poslednji mandat, ali, kako je primetio, ne zbog onih koji ga napadaju. 

- Znam da mi je rok trajanja ograničen, najverovatnije će mi ovo biti poslednji mandat i neće me srušiti tviteraši, oni sami sebe ruše svojom mržnjom - naveo je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
mimi

30.10.2017 21:00

Vucic ce uvek braniti Srbiju,i stavove Srbije.

Nikola

30.10.2017 21:00

Lepo je rekao. 2040 hehe. Vrhhh

kaja

30.10.2017 21:01

Ko će drugi ako ne ti

boza

30.10.2017 21:02

Izaslanik Brajan Hojt je dosao stiteci svoje interese, a predsednik Srbije je morao da stiti interese svoje zemlje i svog naroda.