AMBASADOR ULIZICA GURA SRBIJU U NATO

Autor:

Vesti

06.11.2017

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Norveški ambasador u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, čovek za specijalne zadatke NATO u ovom regionu, opet je rešio da "zaprži čorbu" Srbima i to podrškom Brajanu Hojtu Jiju. Kako je naveo, američki diplomata nije rekao ništa pogrešno, već pravu stvar - Beograd mora što pre da se otarasi saradnje sa Moskvom i da ne sedi na dve stolice, koje su prilično udaljene. Sagovornici Srpskog telegrafa uvereni su da se ovakvim stavovima Norvežani ulizuju Amerikancima, te da pokušavaju Srbiju da uguraju u NATO.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Norveški ambasador

- Srbija bi trebalo da gleda svoje interese. Niko ne očekuje ništa drugo i Hojt Ji je zapravo mislio na srpske nacionalne interese kada je upotrebio tu metaforu - rekao je Bjornstad.

Bjornstad: Ukoliko Srbija želi u EU i bliže odnose sa susedima, bilo bi dobro da se ponaša više kao oni

Nijedna zemlja EU ne tumači neutralnost ili nesvrstanost kao Srbija, dodao je norveški ambasador.

- Ukoliko Srbija želi u EU i želi da gradi bliže odnose sa susedima, bila bi dobra ideja da se ponaša više kao oni ili, u najmanju ruku, uzme u obzir njihove zabrinutosti, pogotovo što se neke zemlje koje mogu da blokiraju pristup Srbije osećaju ugroženo od Rusije - upozorio je Bjornstad.

MALAGURSKI: Norveška mora tako da se izjašnjava zbog nafte koju imaju, nadaju se da Amerika neće da ih napadne

Zanimljivo je da se ovaj Norvežanin, čija je zemlja jedan od osnivača NATO pakta i gaji bliske političke veze sa Stejt departmentom, i ranije mešao u dešavanja na ovim prostorima. Bjornstad, koji je kao ambasador zadužen i za Crnu Goru i Makedoniju, svojski se trudio da se Srbija poveže sa "ruskim faktorom" i da se optuži za organizovanje državnog udara u Skoplju. Takođe, on je direktno odgovoran za dolazak Zorana Zaeva na vlast i ne propušta nijednu priliku da posavetuje zvaničnike u Beogradu da su u Hrvatsku, a potom i u Crnu Goru nakon ulaska u NATO, došli brojni investitori.

2 GODINE BJORNSTAD NA SLUŽBOVANJU U BEOGRADU

Novinar Boris Malagurski kaže da norveški diplomata pokušava da se dodvori Vašingtonu.

- Norveška mora tako da se izjašnjava zbog nafte koju imaju, a nadaju se da Amerika nikada neće da ih napadne, pa im se ulizuju i saučestvuju u naporima Hojta Jija. Norveški ambasador bi morao da nađe bolji način da se ulizuje Amerikancima - poručuje Malagurski

Potpukovnik u penziji Ljuban Karan napominje da članica NATO očekivano brani interese Alijanse na ovim prostorima.

- Norveški ambasador i Zapad žele da izmaknu Srbiji sve stolice i tako je prinude da sedne na malu hoklicu NATO pakta. Nakon neuspešne misije Hojta Jija, pritisci na Srbiju jačaju - zaključuje Karan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading