VUČIĆA U BRISELU PRIMILI MOGERINIJEVA I STOLTENBERG

Autor:

Vesti

15.11.2017

11:07 >> 15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Brisel, gde ga je dočekala visoka predstаvnica Evropske unije zа spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Foto: Promo foto
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa Federikom Mogerini, da su se on i šefica EU diplomatije usaglasili oko činjenice da su mir i stabilnost na Balkanu osnovni interes i Srbije i Evropske unije. 

Preneo je i da je od visoke predstavnice dobio snažnu podršku za nastavak EU puta i ubrzanje reformi, u različitim sferama društvenog života u Srbiji, a time puta ka EU.

- Razgovarali o ispunjavanju obaveze iz poglavalja 23 i 24( vladavina prava), o tome koja će nova poglavlja biti otvorena, ali i o onome što je, čini mi se, i najvažnije, a to je kako ćemo svi zajedno na Zapadnom Balkanu da nastavimo svoj EU put i međusobnu saradnju - rekao je predsednik Srbije, koji danas boravi u radnoj poseti Briselu.


Vučić je dodao da očekuje da svi u regionu shvate da se od povratka u prošlost i života u prošlosti gubi mnogo dragocenog vremena potrebnog za izgradnju drugačije i bolje budućnosti. 

Upitan za izjave EU zvaničnika da postoji ”pozitivan momentum”, koji treba iskoristiti kada su evrointegracije Srbije i regiona u pitanju, predsednik Srbije kaže da se nada da je to prilika za ceo region.

Kada je Srbija u pitanju, Vučić kaže da očekuje ubrzano otvranje novih poglavlja. 


- Ja nemam nikakvih iluzija. Za nas ostaje ključno pitanje da sačuvamo mir i stabilnost, pre svega mir u BiH i da vidimo šta ćemo sa KiM. Poglavlje 35. se provlači i kroz mnoga druga poglavlja i neće biti zatvoreno do onoga što mi zovemo normalizacija odnosa Beogarda i Prištine, a ovde kažu - Srbije i Kosova. To je pretežak zadatak za jednu glavu, za nekoliko ljudi. U tome mora da učestvuje ceo naš narod i zato imamo i unutrašnji dijalog - kostatovao je predsednik Vučić. 

O unutrašnjem dijalogu o Kosovu

Kada je unutrašnji dijalog o Kosovu u pitanju, Vučić kaže da je zadovoljan time što je čuo na dva dosadašnja skupa različite stavove i što je neke stvari mogao da nauči. 

- Da smo imali te pameti i to radili pre 10- 12 godina možda bi neke stvari sada izgledale drugačije. Tako da, jesmo optimisti, a moramo da znamo da nas najteže stvari tek čekaju - zaključio je Vučić. 

Foto: Promo foto
Foto: Promo foto

 

Dalekosežne posledice Izetbegovićevog intervjua

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da se, kada je reč o izjavi člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, radi o "veoma složenoj izjavi, sa dalekosežnim posledicama" i odbacio navode o ličnoj burnoj reakciji i krivici Srbije za polemiku koja se povela oko toga. 

- Ceo intervju sadrži mnogo značajnih elementa - od odnosa bošnjačkog člana Predsedništva prema Sandžaku... do toga koja su to sredstva kojima će se štititi teritorijali integritet BiH, dakle ratna vojna sredstva, a sa druge strane se izražava lična želja da deo teritorije Srbije pripada nekom drugom - rekao je Vučić, novinarima u Briselu. 

Naveo je da je i dalje za to da to analiziramo i ne reagujemo ni jednom teškom rečju. 

- Ali, ako neko misli da su to bile nevažne, usputne reči, mislim da taj neko greši - poručio je predsednik Srbije. 

Kako je rekao, postoji matrica u kojoj je potreba nekih u našoj zemlji da uvek okrive srpsku stranu, kao što u delu međunarodne zajednice postoji matrica da se uvek sve strane pozivaju na smirivanje, jer neće da kažu ko je krivac. 

- Ne nalazim da smo bilo šta krivi, niti bilo čime doprineli. Mi još nismo reagovali, osim što smo ponovili ono što smo čuli u intervju. Niste čuli ni moju osudu, ni ocenu, ni kvalifikaciju - kaže Vučić

On je istakao da Bakir Izetbegović nikada dosad pred srpskim zvaničnicima nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, tvrdnji da je trebalo da bude priznato, niti je ikada pominjao unutrašnje odnose u Republici Srbiji. 

Vučić je naglasio da ne postoji "Dejtonski sporazum za Srbiju", već se taj sporazum tiče BiH, gde je Srbija ta koja ima određena "prava i garancije" i iz tog ugla može da govori o BiH, kao i Hrvatska, iz ugla garanta sprovođenja Dejtonskog sporazuma". 

- A, na osnovu kod sporazuma vi govorite o Sandžaku? Na osnovu čega govorite o ratnoj opciji ukoliko neko krene u narušavanje vašeg teritorijalog integriteta, a sa lakoćom se govori o rušenju srpskog teritorijalog integriteta? - upitao je predsednik Srbije. 

Predsednika Srbije u Briselu posle sastanka sa Mogerinijevom, primio je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je izašo iz kancelarije i dočekao predsednika Srbije ispred sedišta NATO u Briselu.

RepublikaFoto: Promo foto
Jens Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispred sedišta NATO u Briselu
RepublikaFoto: Promo foto

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas popodne na sastanku Saveta NATO u Briselu, gde će se obratiti ambasadorima zemalja članica Alijanse. 

Pred posetu predsednika Srbije sedištu NATO, gde će se sastati i sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, diplomatski izvori Tanjuga u Briselu naveli su da između Srbije i Alijanse nema "gorućih pitanja" i da je reč o sastanku u okviru "kontinuirane saradnje na najvišem nivou".

Pored partnerske saradanje Srbije i NATO, očekuje se da će teme razgovora predsednika Srbije sa Stoltenbergom i 29 ambasadora zemalja čanica Alijanse biti i situacija u regionu, unutrašnje reforme u Srbiji kao i odnosi Beograda sa Moskvom.

Očekuje se da će se konstatovati i zadovoljstvo postignutim u okviru četiri tačke koje su dogovorene tokom prethodnog sastanka Vučića i Stoltenberga u Briselu u novembru 2016. godine. 

Prva od njih se odnosi na vežbu u organizaciji NATO u cilju priprema za reagovanje u vanrednim situacijma koja bi 2018. godine trebalo da se održi u Srbiji. 

U međuvremenu, u saradnji sa NATO Srbija je radila na podizanju kapaciteta za otklanjanje neekspolodiranih ubojnih sredstava i dala doprinos u obuci iračkih ficira u oblasti vojne medicine. 

Još jedna od tema o kojoj se razgovaralo i gde je postignut napredak jeste normalizacija vazdušnog prostora u regionu, konkretno donjeg sloja vazdušnog saobraćaja iznad Kosova i Metohije čija će relaksacija dovesti do normalizacija civilnog vazdušnog saobraćaja iznad prostora KiM. 

Tokom prethodnog sastanka generalnog sekretara NATO sa Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je ponovio stav da Severnoatlansta alijansa poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti. 

On je tada ocenio da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu.

"Srbija je u srcu Balkana, što je srce Evrope. Ona doprinosi na različite načine regionalnoj i nacionalnoj stabilnosti", poručio je tada generalni sekretar NATO.

Predsednik Srbije u više navrata je naglašavao da Srbije jeste vojno neutralna, ali da želi saradnju sa NATO u cilju mira i stabilnosti u regionu, što je, prema Vučićevim rečima, preduslov za dalji ekonomski napredak Srbije. 

Očekuje se da Vučić i Stoltenber danas u sedištu NATO nastave razgovore o daljim zajedničkim izazovima, ali i potencijalima saradnje između NATO i Srbije.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (47)

Loading
sasa

15.11.2017 12:18

Za neku godinu,ovako nesto ce biti normalno jer ce Srbija biti deo EU.

Relja

15.11.2017 12:23

Osmesi na njihovim liciima pokazuju da je susret srdacan i dobar a bice i uspesan.

Olivera

15.11.2017 12:25

Saradnja pre svega. Konstruktivnim razgovorom sve se moze.

Katarina

15.11.2017 12:26

Verujem da cemo za koju godinu biti u EU!