Bivši hrvatski ministar: Gađao sam zoljom MLADIĆEVO VOZILO!

Autor: Republika

Vesti

28.11.2017

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Imao sam s Ratkom Mladićem bliski susret 1991. godine. Pucali smo iz "zolje" na kolonu vozila u kojoj je bio i on, ali nismo znali da se nalazi tamo i da je samo četiri-pet metara udaljen od nas", rekao je, u intervjuu za riječki "Novi list", Ante Kotromanović, bivši hrvatski ministar odbrane iz vlade Zorana Milanovića.

RepublikaFoto: youtube.com/Dalicom TV
Ante Kotromanović

Kotromanović, koji je od 2002. u vojnoj penziji, priseća se da se s Mladićem mimoišao u Hrvacima kod Sinja, kada je išao na pregovore sa Ivom Čovićem.

- Mladić je bio zapovednik Kninskog korpusa, protiv kojeg smo se borili u Hrvatskoj, a u BiH je bio zapovednik vojske protiv koje smo izveli niz složenih operacija i na kraju ga porazili. Iako je završio vojnu školu JNA, o njemu nikad nisam razmišljao kao o nekom velikom vojnom strategu, uostalom, mi smo tu takozvanu struku doveli do poraza više puta - rekao je Kotromanović, koji je bio učesnik akcije kada su napadnuta borbena vozila koja su dolazila iz smera Vrlike.

Zolja napravila rikošet

- U jednom od tih vozila je, što mi tada nismo znali, bio i Ratko Mladić. Tada smo prvi put koristili u akciji "zolje", i ja sam iz tog oružja pucao na borbeno oklopno vozilo u kojem je bio Mladić. Ali udaljenost vozila je bila samo četiri-pet metara, a zolji je potrebno minimalno 70-80 metara da se aktivira. I projektil je, naravno, napravio rikošet, odbio se od vozila i eksplodirao stotinak metara dalje. Kad je Mladić posle toga došao u Hrvace, kako mi je pričao Čović, pretio im je, vikao i gotovo ih zarobio. Ali mi stvarno nismo tada znali da je on unutra. Jednostavno smo izvršavali svoje zadatke.

Kotromanović nije zadovoljan poslednjom presudom u Hagu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

- U mom selu Potravlju ubijeno je na desetine ljudi, uključujući i članove moje porodice. Minirana je brana Peruča, što je lično naredio Mladić. I šta se dogodilo? Ništa. Znači, ne samo da nije osuđen on koji je bio na čelu Kninskog korpusa, nego je i "po dubini" malo ljudi osuđeno - stav je nekadašnjeg hrvatskog ministra odbrane.

Kotromanovića je bivši predsednik Stipe Mesić poslao u penziju jer se bavio politikom u vojsci. On danas radi u naftnoj firmi generala Ivana Čermaka, koji je oslobođen u Hagu kada i Ante Gotovina. Zoran Milanović, u čijoj je vladi bio ministar, savetnik je albanskog predsednika u Tirani. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading