"VELIKA ALBANIJA" U 2018. SAN ILI JAVA?!

Autor: telegraf.rs

Vesti

29.11.2017

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako niko od zvaničnika iz Prištine i Tirane nije u poslednje vreme pomenuo termin "Velika Albanija", pet poruka zvaničnika koje su uputili u samo četiri dana mogu se protumačiti kao namere da u narednoj 2018. godini planiraju ujedinjenje takozvanog Kosova i Albanije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Albanski ministar za Albance van granice, Pandeli Majko

PRVA PORUKA

Albanski ministar za Albance van granice, Pandeli Majko, pozvao je na Ekonomskom forumu albanske dijaspore u Prištini kosovske vlasti na "otvaranje granica" 1. januara 2018. nazivajući to "evropskom akcijom".

Prištinski list "Koha ditore" preneo je da je Majko, bivši premijer Albanije u vreme NATO bombardovanja Srbije, u subotu je na forumu "govorio u ime aktuelnog predsednika vlade Albanije Edija Rame".

Majko je izjavio da 1999. godine "kada je Albanija otvorila granice kosovskim Albancima, niko iz sveta nije pitao za pasoše i da ni sada nema potrebe za dokumentima".

- Mi, Albanci, sa druge strane radujemo se otvaranju granice do januara 2018. Izvedimo ovu evropsku akciju - poručio je Majko.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Ćosja izjavio je da ujedinjenje Kosova i Albanije treba da bude cilj Albanaca

DRUGA PORUKA

Albanski akademik Redžep Ćosja izjavio je da ujedinjenje Kosova i Albanije treba da bude sledeći prvi cilj Albanaca, tvrdeći da njegovo ostvarenje neće biti moguće ulaskom u Evropsku uniju, prenosi RTS.

- Mi danas čujemo ljude kako će to pitanje biti rešeno u Evropskoj uniji. Ne, neće se rešiti u Evropskoj uniji. Kao što ne dozvoljava državama članicama podelu na dve zemlje, Evropska unija ne dozvoljava da se njena dva člana ujedine u jednu državu - rekao je Ćosja albanskoj TV stanici „Vižn plus“.

On smatra da treba iskoristiti istorijski trenutak „nakon stvaranja dve države Albanaca“.

- Treba da razmišljamo i moramo da znamo i moramo biti jasni šta želimo i šta je za nas u ovom trenutku, u ovoj istorijskoj sreći koja nam je ponuđena - naveo je Ćosja i dodao:

- Trebalo bi da imamo jasan cilj, da znamo kako bi trebalo da idemo ka tom cilju, moramo imati jasan put. Kao prva tačka: ujedinjenje Kosova sa Albanijom, bez ulaska u Evropsku uniju.

On tvrdi da „ujedinjenje nije samo želja, volja, ili osećanje Albanaca, već pitanje koje rešava mnoge druge probleme života albanskog naroda“.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kosovo i Metohija

TREĆA PORUKA

U albanskom gradu Korča održana je zajednička sednica vlada u Prištini i Tirani, pod sloganom "Jedna zemlja, jedan narod, jedan san", na kojoj je otpisano 12 sporazuma i memoranduma o saradnji. Premijeri takozvanog Kosova i Albanije Ramuš Haradinaj i Edi Rama su se, kako su preneli mediji, obavezali da će učiniti za ekonomsku integraciju "dve države".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, nakon sednice dve vlade, Rama je najavio da će naredna takva sednica biti održana u Peći.

- Što se tiče narednog sastanka, odlučili smo da ga održimo u Peći. Grubo rečeno, sastanci dve vlade ne treba da izazivaju druge, umesto toga oni treba da guraju stvari napred - rekao je Rama na pitanje da li bi se usudili da održe takav sastanak s druge strane Ibra, u Mitrovici.

Upitan da prokomentariše to što je predsednik Republike Srpke Milorad Dodik rekao da severni deo Kosova vidi kao deo Srbije, Rama je rekao da je "svako slobodan da sanja", prenosi ATA.

- Balkan je slobodan i svako je slobodan da sanja. Mi smo jasni oko naših snova i niko ne može da nam stane na put - tvrdi Rama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

ČETVRTA PORUKA

Na Kosovo je danas prvi put zvanično proslavljen Dan albanske zastave, koji je odlukom Ramuša Haradinaj proglašen za državni praznik.

Iako vlasti u Prištini tvrde da je Kosovo nezavisna država, ovim potezom su odlučili da proslavljaju praznik druge suverene države, koja je priznata u međunarodnim okvirima.

PETA PORUKA

Centralna manifestacija povodom Dana nezavisnosti Albanije održana je danas u Valoni, uz prisustvo predstavnika državnog vrha i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Albanija danas obeležava 105. godišnjicu od donošenje Deklaracije o nezavisnosti.

Inače, albansku zastavu su na početku ceremonije na jarbol podigli predsednik Iljir Meta, premijer Edi Rama, kosovski predsednik Hašim Tači.

Stara priča koja s vremena na vreme utihne, pa se pojača, tako komentariše za Telegraf.rs, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, ove poruke koje stižu iz Tirane i Prištine. Međutim, prema njegovim rečima, treba videti koja je pozadina pomenutih poruka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dan zastave Albanije

- Ovo sada već postaje jedna osmišljena kampanja, gde se priprema teren za nešto što treba da usledi. Pitanje je šta Albanci to planiraju. Da li misle da će doći do neke međunarodne konferencije na kojoj će se konačno rešavati status Kosmeta, jer je jasno da jednostrano proglašena država zapela u ćorsokak, kada je u pitanju priznanje punog međunarodnog subjektiviteta ili pokušavaju da u očekivanju tog raspleta događaja ispostave međunarodnoj zajednici neke svoje maksimalističke zahteve, a to je objedinjavanje tih, kako oni kažu, albanskih etničkih teritorija što uključuje i deo Makedonije, pa da na kraju izvuku manje do tog zahteva, ali da se pripreme za to - rekao je Drecun.

On kaže da treba videti da li u tom svom zahtevu imaju podršku neke zapadne zemlje i šta targetiraju, jer povremeno aktiviranje priče o "Velikoj Albaniji" postaje besmisleno i već viđeno.

- Ali ovoga puta zahteve koje postavljaju, iznose kao nešto što bi bili konkretni koraci ka "Velikoj Albaniji", pa ostaje da vidimo šta žele sa ovom najnovijom kampanjom - zaključio je predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading