Vučić: Hvala Rusiji za veto, nećemo da uvodimo sankcije!

Autor: Republika

Vesti

19.12.2017

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u političkom smislu uvek biti zahvalna Vladimiru Putinu što je sprečio da srpski narod dobije žig genocidnog naroda, kao i na tome što i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju, te ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom ponovio da Srbija jeste vojno neutralna zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze uključujuću NATO.

- Želeo bih da u ime Srbije izrazim zahvalnost na podršci koju nam Rusija pruža u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Rusija je uvek bila prijatelj Srbije - rekao je Vučić koji se prvo obratio na ruskom jeziku.

On je pozvao Putina da dođe na otvaranje hrama Svetog Save koje je planirano 2019. godine, a u čije je opremanje ruska strana uložila značajna sredstva.

Vučić je zahvalio Rusiji na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.


Vučić je podvukao da se Srbija nije i neće mešati u unutrašnje stvari Rusije, ali je poželeo Putinu uspeh na predstojećim izborima, kako bi se nastavila politika jačanja odnosa dve zemlje.

- Kao predstavnik jednog malog, ali ponosnog i dostojanstvenog naroda želeo bih da poručim ruskom narodu da Srbija visoko ceni prijateljsvo Rusije - rekao je Vučić.

On je naznačio da će Srbija uvek biti zahvalna Rusiji i predsedniku Putinu na više stvari, ali na tri posebno.


To su, kako je rekao, trenutak kada je Rusija stavila veto na rezoluciju SB UN čime je sprečila da srpski narod dobije žig sramote zbog genocida, kao i na tome što Srbija još uvek ima mogućnost da se bori za KiM, putem mira i odgovornom i ozbiljnom politikom.

- I treće, Srbija je vojno neutralno zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze, pa ni u NATO, a zahvaljujući podršci Putina uspeli smo delimično da revitalizujemo avijaciju i očuvamo status vojno neutralne zemlje - naznačio je predsednik Srbije.

U razgovorima je, kaže, bilo i reči o nastavku vojno tehničke saradnje, te spomenuo da je Srbija dodatno zainteresovana za helikoptere i transportna sredstva.
 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Kako je rekao, danas je potpisano nekoliko važnih sporazuma Srbije i Rusije, a posebno je istakao značaj sporazuma o povećanju isporuka gasa, što je važno za one strane.

Činjenica da Srbija koristi sve više gasa je dokaz napretka industrije zemlje naše, apostrofirao je Vučić i dodao da se Srbija nije suočila sa problemom isporuke gasa za potrošače, kao i da ispunjava svoje finansijske obaveze za razliku od pre sedam-osam godina.

Ukazao je da se robna razmena između dve zemlje svake godine povećacva, da je ove godine bila znatno veća nego prošle, te da postoji mogućnost za još viši rast.

- Srbija je mala zemlja, brojčano i teritorijalno, ali smo jedan od retkih naroda koje se časno i pravedno ponaša prema ruskim prijateljima. Znam da za Rusiju to nema velikog značaja, ali moja je dužnost da istaknem da Srbija nije i neće uvesti sankcije Rusiji i da će raditi na očuvanju iskrenog prijateljstva - rekao je Vučić.

On je dodao da je siguran da će se u tome uspeti, jer je politika rukovodstva Srbije suverena, nezavisna i odgovorna politika.


Obraćajući se na srpskom jeziku, Vučić je rekao da su razgovorima unapređeni odnosi i učvršćeno poverenje i izrazio je uverenje da će u oblastima kulture, sporta i ostalim sferama unaprediti saradnja.

Dodao je da će Srbija na najvišem nivou uzeti učešće u obeležavaju 75. godišnjice od velike Staljingradske bitke, jer su, kaže, Srbi jedan od retkih naroda koji nisu učestvovali na strani fašizma u ratu i uvek su se dičili antifašitičkom tradicijom.

- Zahvalio sam se Putinu i pozvao ga da dođe u Beograd, jer 2019. planiramo da otvorimo Hram Svetog Save, na obeležavanje 800. godina autokefalnosti srpske crkve i izrazio zahvalnost ruskoj strani za ogromu pomoć za to - rekao je Vučić.

On je dodao da je sa Putinom razgovarao u četiri oka, kao i da su delegacije dve zemlje razgovarale i u širem i u užem sastavu, te da se razgovaralo o unapređenju ekonomske saradnje koja znači bolji životni standard građana, ali i o tome kako i na koji način da rešavaju probleme u institucijama međunarodne zajednice.

Vučić je čestitao svim građanima Srbije slavu Svetog Nikolu, koju kaže slavi veliki broj građana, kao i on lično, a predsedniku Putinu i Rusiji sutrašnji Dan službi bezbednosti, jer zna koliko im je to važno.

- Imali smo odlične razgovore i nadam se nastavku plodonosne sadradnje sa Rusijom - zaključio je predsednik Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (36)

Loading
Dejan

19.12.2017 17:09

Zahvalni smo na podršci vetom koje je Rusija uložila.

Aja

19.12.2017 17:17

Velika greška bi se napravila ukoliko bi uveli sankcije zemlji koja je godinama naš prijatelj

Mita

19.12.2017 17:25

Srbija duguje veliku zahvalnost Rusiji, zbog svega sto je u proslosti i sto danas cini za nas.

Natasa

19.12.2017 17:33

Ljudi se drze za rec, a Rusija ispunjava svoju rec .