Oni koji više rade biće bolje plaćeni u javnom sektoru

Autor: Tanjug

Vesti

20.12.2017

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon o zaposlenima u javnim službama je samo prvi korak u reformi javnog sektora, a status zaposlenih u tom sektoru se neće promeniti, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug
Ana Brnabić

Upitana da li će Zakon biti povučen kao što traže pojedini prosvetni sindikati, ona je rekla nema ništa neustavno u tom zakonu. 

- To je važan zakon za reformu. Treba da se fokusiramo na katalog radnih mesta, matrice na osnovu kojih će se određivati platni razredi koji će omogućiti da najbolji u prosveti i zdravstrvu budu nagrađeni - rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da će biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima zaposlenih u prosveti i zdravstvu.

- Što se tiče zaposlenih u javnim preduzećima ona nisu obuhvaćena ovim zakonom i to je jedna od osnovih zamerki sindikata u prosveti - rekla je Brabić i pojasnila da zaposleni u javnim preduzećima ne mogu biti obuhvaćeni tim zakonom zato što javna preduzeća treba da se takmiče na tržištu, te država ne može da određuje njihove platne razrede.


Kako je objasnila, verovatno da u okviru budžeta fond za plate neće biti veći, samo će na drugi način biti raspodeljen, odnosno, kako je rekla, bolje iskorišćen. 

- Tako se više neće pričati o povećanju plate od 10 odsto za sve - i one koji provode 12 sati na poslu i one koji provode tri sata u učionici, a roditelji onda moraju da plaćaju dodatne časove - primetila je Brnabić. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading