OTKRIVAMO: ZAŠTO SMO PROTIV TRAMPA - DOBRA TAKTIKA

Autor:

Vesti

23.12.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri su glavna razloga zbog kojih je Srbija odlučila da se suprotstavi Trampu i u Generalnoj skupštini glasa za rezoluciju kojom se osporava njegova odluka da Jerusalim postane glavni grad Izraela.

RepublikaFoto: Tanjug/Ap
Aleksandar Vučić i Donald Tramp

Kako saznaje Srpski telegraf, naše vlasti pre svega nisu želele da se suprotstave interesima Palestine, sa kojom nas tradicionalno vežu prijateljski odnosi, i ostane bez njene podrške po pitanju Kosova. Takođe, procenili smo da su donacije čijim ukidanjem preti američki predsednik ionako najčešće namenjene za rušenje srpske vlasti i treće, ali ne i najmanje važno, samo dva dana pre glasanja Vašington je preko svoje predstavnice u UN Niki Hejli poručio da će se truditi da Kosovo što pre ugura u Ujedinjene nacije.

- Srbija je glasala protiv Trampa pre svega zbog Palestine i njenog uticaja na treći svet. Zna se koliko nam je značila njihova podrška u vezi s Kosovom i pretpostavlja se da bi ova država uzvraćanjem prijateljskog gesta mogla dalje da lobira da se neka priznanja nezavisnosti Kosova u narednom periodu povuku - navodi izvor Srpskog telegrafa iz vrha vlasti.

ZLOKOBNA PORUKA

Kako dalje objašnjava naš sagovornik, raskrinkana je i Trampova pretnja da će nam ukinuti 30 miliona dolara godišnje, koliko vlada SAD izdvaja za pomoć projektima u Srbiji.

- Istina je da država i državni programi tu najmanje dobijaju. Taj novac je tradicionalno namenjen nevladinim organizacijama i pokretima koji su praktično američki sateliti i koji će po nalogu krenuti u proteste, konstruisanje afera i rušenje vlasti Aleksandra Vučića - navodi naš izvor.

Glavni razlozi zašto smo podržali rezoluciju

1. Palestina nije priznala Kosovo i uvek je podržavala stav Srbije po tom pitanju, a ima i veliki uticaj na tzv. zemlje trećeg sveta da ne priznaju lažnu državu

2. Trampova pretnja o ukidanju pomoći čak je i dobrodošla s obzirom na to da je veliki deo onoga što Amerika uplaćuje u stvari namenjen rušenju vlasti u Srbiji
3. Samo dva dana pre glasanja američka predstavnica u UN poručila je da će SAD dati sve od sebe da Kosovo dobije stolicu na Ist Riveru

Treći razlog jeste američki stav u vezi s Kosovom.

- Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli je dva dana pre glasanja izjavila da će SAD učiniti sve da Kosovo postane član UN. Za nas je ključno da se ovo ne dogodi, a sledeće godine nam predstoji velika borba za rešavanje kosovskog pitanja - zaključuje sagovornik našeg lista.

RepublikaFoto: pixabay.com

GLEDALI I DRUGE

Karijerni diplomata Zoran Milivojević potvrđuje da su odnosi sa Palestinom i Kosovo zaista presudili u odluci Srbije da se suprotstavi Trampu.

- Još od stare Jugoslavije Srbija je nasledila dobre odnose sa Palestinom i principijelno smatra da je uslov za mir na Bliskom istoku rešavanje palestinskog pitanja, a to je dijalog između Izraela i Palestine i pravo palestinskog naroda na njegovu vekovnu teritoriju. Ne treba zanemariti ni važnost koju za nas imaju zemlje muslimanskog sveta, među kojima su Egipat, Indonezija i Nigerija, koje nisu priznale Kosovo. Oni će nam posebno biti važni u predstojećoj borbi za rasplet na Kosovu - zaključuje Milivojević i dodaje da smo i te kako imali u vidu i kako su glasale Rusija, Kina, Nemačka, Francuska...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
Pendzer

23.12.2017 11:30

Protiv Palestine ne bismo nikada trebali da budemo. Mudru politiku vodi Vucic.

Pendzer

23.12.2017 11:31

Ne mozemo podrzati nekoga ko se nije konsultovao ni sa kim i samostalno se odlucio za takve poteze pa makar to bila i Amerika.

Flojd

23.12.2017 11:44

Verujem da su dobro razmislili i učinili ispravnu stvar.

Mirko

23.12.2017 12:14

Sa svima trebamo graditi prijateljstva, pa i sa Amerikom, ali to nikako ne trebamo da radimo na sopstvenu stetu i protiv svojih interesa.