"Tači je bacio rukavicu u lice Vašingtonu i Briselu"

Autor: Tanjug

Vesti

24.12.2017

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokretanje incijative za stavljanje van snage zakona o Specijalnom sudu je dobro osmišljen plan predsednika Kosova Hašima Tačija i "njegove družine".

RepublikaFoto: Tanjug
Prema njegovim rečima, na Srbiji je da nastavi da vrši diplomatski pritisak da Specijalni sud nastavi da radi, ali i da učini sve da se prikupi što više dokaza o počinjenim zločinima

To je izjavio predsednik Odbora za Kosovu i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Decun dodavši da je njihov plan bio da pošalju poruku međunarodnoj zajednici da mogu da destabilizuju situaciju na Kosovu ukoliko budu optuženi za zločine OVK.

- Ovim potezom (Hašim) Tači je bacio rukavicu u lice Vašingtonu i Briselu, jer su upravo ti centri moći uticali na donošenje zakona kojim je formirano ovo specijalizovano veće - rekao je Drecun za Radio-televiziju Srbije (RTS) i dodao da pokretanje incijative pokazuje "realni strah" Tačija i drugih vođa OVK da se mogu naći na optužnica Specijalnog suda. 

On je podsetio da je peticiju o ukidanju zakona o Specijalnom sudu potpisalo 16.000 veterana i naglasio da je to snaga kojom establišment na Kosovu preti "posebno zapadnom delu međunarodne zajednice". 


- Podignućemo tih 16.000 bivših terorista koji mogu svašta da urade, ako se mi nađemo na optužnicama - to je njihova poruka - kazao je Drecun. 

Prema njegovim rečima, na Srbiji je da nastavi da vrši diplomatski pritisak da Specijalni sud nastavi da radi, ali i da učini sve da se prikupi što više dokaza o počinjenim zločinima. 

- Odbor Skupštine Srbije poslao je kompletne podatke o počinjenim zločinima OVK - rekao je Drecun i dodao da "ako nema pravde za srpske žrtve, nije moguće očekivati pomirenje". 

Predsedništvo Skupštine Kosova u dva navrata je pokušalo da donese odluku o sazivanju vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se van snage stavio Zakon o Specijalnom sudu. 

Zbog nedostaka kvoruma, pošto sednici Predsedništva nisu prisustvovali članovi iz Demokratskog saveza Kosova, Samoopredeljenja, Srpske liste i ostalih manjinskih zajednica čime su onemogućili održavanje sednica Predsedništva, odluka o zakazivanju sednice nije doneta. 

Prištinski mediji su javili da je Demokratska partija Kosova bila inicijator stavljanja van snage Zakona o Specijalnom sudu, kao što je takođe ranije billa glavni zastupnik da se izvrše ustavne promene i usvoji Zakon o Specijalnom sudu. Tu promenu stava objašnjavaju mogućim hapšenjem predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Skupštine i DPK, Kadrija Veseljia. 

Prema navodima medija, među onima koji mogu biti uhapšeni je i Daut Haradinaj - brat premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Nenad

24.12.2017 12:01

Na ovo bi trebalo da reguju zvanicnici jer ovako nesto im ne ide u prilog. Ako precute dokazace dvostruke arsine.

kosta

24.12.2017 13:21

@Nenad - Svi znaju da je EU i do sada vodila dvostruke arsime tako da...

Bojan

24.12.2017 12:08

Od Tačija se doslednost ne može očekivati ni po jednom pitanju. Više puta je pokazao je da je spreman da obeća i slaže, pa čak i kad je u pitanju njegov "voljeni" SAD.

jana

24.12.2017 12:17

Dzaba to njemu, bacice oni njemu nesto gore.