"AKO JE CIA ZNALA, UBICE ĆE ODMAH BITI UHAPŠENE!"

Autor:

Vesti

16.01.2018

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao je na pitanja novinara u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, koje je jutros potreslo i Srbiju i međunarodnu zajednicu. Vučić je izrazio čvrsto uverenje da će počinioci ovog gnusnog zločina u Kosovskoj Mitrovici biti pronađeni, istovremeno ukazavši da ne veruje da su određene strane službe imale neke posebne informacije koje su eventualno mogle da spreče atentat - jer da su imale - otkrivanje počinilaca trebalo bi da bude brzo i efikasno.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

* Kosovska policija i međunarodne organizacije nisu otkrili ubice ni u jednom slučaju kad je reč o Srbima, verujete li da će se nešto promeniti u slučaju Ivanovića?

- Nažlost, mi na toj teritoriji nemamo efektivnu kontrolu od 1999, posebno od 2008. godine, do kada smo tamo i držali nešto naših snaga. Da imamo najveće poverenje u njihove organe - nemamo - ali se nadamo da će da rade svoj posao. Ako nemaju snage - neka pozovu nas, jer mi imamo snage. Ne znam zašto to ne bi prihvatili. Mi imamo protokole kako s njima sarađujemo. Gotovo sam siguran da je ovo toliko krupno da ne može da prođe neistraženo. Ne postoji savršen zločin, a ovo je daleko od savršenog zločina.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Oliver Ivanović ubijen je u klasičnoj sačekuši

* Da li su srpske službe bezbednosti imale bilo kakve informacije da je život Olivera Ivanovića ugoržen?

- Mi smo danas analizirali (na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost) i mislim da su nam službe dostavile, da osim dva poziva iz drugog dela Kosova, da nikakvih direktnih pretnji nije bilo.

* Da li ste se čuli s Goranom Rakićem (gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice)?

- Čuo sam se dva puta s njim. Situacija je vrlo teška. Naša poruka našem narodu je da sačuva mir i staloženost. A ubice ćemo naći.

* Pomenuli ste "ćutanje određenih"?

- Što se nas tiče, mi smo uvek spremni i hteli da razgovaramo. Neki drugi nisu hteli da razgovaraju i ozbiljno u tome učestvuju, neki drugi nisu hteli da osnuju Zajednicu srpskih opština. Ali ja nemam nameru da njih optužujem za ubistvo. Uveren sam da ćemo pronaći ubice. Sa EU sam razgovarao i zamolio gospođu Mogerini da oni preduzmu sve sa svoje strane.

* Haradinaj na Fejsbuku optužuje Beograd za prekid pregovora i kaže da je povlačenje srpske delegacije iz Brisela zloupotreba tragičnog dela.

- Četiri i po godine nisu uradili ništa po pitanju Zajednice srpskih optišna. O čemu danas da razgovaramo? Čekamo da kosovski organi kažu ko je ubica. To je njihov posao. Kažite nam ko je ubio Olivera Ivanovića? Kažite. Istog sekunda smo za stolom. I oni nama govore da prekidamo dijalog. Za četiri i po godine mi smo sve obaveze ispunili. Što se Haradinaja tiče... pa neću da govorim kakve sve ovo ima veze  sa raznim sudovima i raznim suđenjima ... ali sačekaćemo šta kažu kosovski organi.

Pomenuli ste da postoje oni kojima bi odgovaralo ubistvo Olivera Ivanovića i ko bi to mogao da bude. Da li ima indicija koje ukazuju da je ubistvo međunarodnog karaktera ili ga je počinio neko ko ima srpsko ime i prezime?

- Ne želim o tome da govorim. Nekih indicija imamo, ali ne želim da pričam dok zvanični organi ne završe svoj posao. Mislim da je svima jasno kome bi to ubistvo odgovaralo. Ko god da je počinio ubistvo, biće pronađen.

* Da li mislite da je današnji datum namerno odobran? Državni vrh je bio u Briselu, pre četiri godine ubijen Miki Janićijević, prjiatelj i saborac Olivera Ivanovića...

- Ima dosta poklapanja. Da se ne bih uključivao u teorije zavere, ne bih pričao o tome. Ovo je urađeno na teritoriji na kojoj je bilo potpuno jasno da nema naše efektivne vlasti, gde oni mogu da sprovode istragu.

* Pre nekoliko dana Stejt departmen je izdao saopštenje o postojanju opasnosti na Kosovu...

- Naše službe imaju 24-časovnu komunikaciju sa različitim svetskim službama, između ostalog i sa CIA. Oni su to upozorenje stavili 10. januara na sajt Stejt departmenta. Ne mislim da su imali bog zna kakvih saznanja, nemamo pokazatelje da su imali nešto konkretno. Ako jesu, onda je jasno da su za to znali i to znači da će ubice odmah biti uhvaćene.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
luidji

16.01.2018 14:26

Kosovo je isuvise malo i zna se ko je kada cigaretu zapalio tako da se zna i za ovo ubistvo.

luidji

16.01.2018 14:27

CIA vodi tzv. Kosovsku drzavu pa je vanraspravna ova tema da li su nesto znali ili ne.

Ljiljana

16.01.2018 14:28

Velika tragedije, covek je ubijem. Verujem da ce ubice brzo biti otkrivene.

Beogradjanin979

16.01.2018 14:42

Ovo je velika tragedija, Ne sumljam da ce Vucic uciniti sve sto je u njegovoj moci da se ubica pronadje i kazni!