ŠOKANTNA ANALIZA: 4 razloga kako je Vučićeva poseta razotkrila SVU BEDU HRVATSKE POLITIKE

Autor: Republika

Vesti

13.02.2018

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Index.hr napravio je sadržajnu analizu posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj i ocenio da postoji bar četiri razloga zbog kojih je upravo ova poseta razoktrila, kako navodi Index.hr, "svu bedu hrvatske politike".

RepublikaFoto: AP/D. BANDIĆ
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović

Kako navodi hrvatski portal, prvi razlog "bede" tamošnje politike leži u činjenici da su vlada na čijem je čelu Andrej Plenković i predsednica Kolinda Grabar Kitarović potpuno posvađani kada je reč o spoljnoj politici.

1. Suprotni stavovi

- Već je odavno jasno da premijer Plenković i predsednica Grabar-Kitarović ne razmišljaju isto o vanjskoj politici, no sa posetom srpskog predsjednika postalo je sasvim očito koliko imaju dijametralno suprotne stavove. Kolinda je tako pozvala Vučića u Hrvatsku, a Plenković nije krio nezadovoljstvo tim pozivom. Premijer i vlada tvrdili su kako se Vučić pre svega treba izviniti, a tek onda doći u Hrvatsku, dok predsednica ne samo da je od toga odustala, nego je pokušala uticati na novinare, odnosno javnost, da ne insistiraju na tome dok je Vučić kod nje na Pantovčaku - navodi se u analizi Index.hr.

2. Kolindina trka za reizbor

Prema pisanju hrvatskog portala, Vučićeva poseta pokazala je i da je Kolinda "spremna na sve" da bi sa što bolje pozicije ušla u trku za reizbor.

Teško je objasniti politički obrt Grabar-Kitarović u samo par godina. Predsednica je uz Tomislava Karamarka zaslužna za promovisanje ekstremne desnice u politički mejnstrim. Fašisti, lopovi i ubojice pljeskali su joj iz VIP lože na inauguraciji. Od juče - sasvim druga priča - konstatuje Index.hr osvrćući se na činjenicu da se Kitarovićeva izvinila Vučiću zbog protesta njenih pristalica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vučić i Plenković

3. Plenković ekstremniji desničar od Kolinde

Kako navodi Index.hr, Vučićeva poseta pokazala je i da Andrej Plenković može biti i ekstremni desničar i to samo zbog predsednice.

- Plenković je u svojim javnim nastupima promovisao ideje kojima je sklona njegova bivša stranačka koleginica Grabar-Kitarović. Tako je bilo dok nije došao Vučić. Odnosno, sve do onog trenutka kada je Grabar-Kitarović odjednom napustila rov svog ideološkog rata protiv neistomišljenika. U tom rovu već sedam dana gledamo Plenkovića, odnosno slušamo izjave koje je do juče izgovarala i zagovarala Grabar-Kitarović. To su politika podele i zaoštravanje odnosa sa susednim zemljama - navodi hrvatski portal.

4. Trolovanje

- Od Plenkovićeva sindroma nisu imuni ni ostali političari pa su tako neki SDP-ovci, ali i Mostovci, iskoristili poziciju da budu, iako na dva dana, puno desnije od HDZ-a. SDP tako u saboru priča o poniženju Hrvatske dolaskom srpskog predsednika, mostovac Bulj trči između osiguranja ne bi li pitao Vučića što misli o Glini, dok je Petrov, uobičajeno populistički, rekao da je Vučić svojim huškanjem učinio uslugu Hrvatskoj - ističe Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading