DAČIĆ ZA RUSKU TELEVIZIJU: Nikada se nećemo pridružiti sankcijama protiv Rusije da bi ušli u EU!

Autor: Republika

Vesti

03.03.2018

08:51 >> 10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dao je intervju za popularnu TV mrežu "Russia Today" gde je govorio o odnosima Srbije i Rusije i priključivanju Evropskoj uniji.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivica Dačić

Njega je novinarka pitala zašto misli da će Srbija uspeti da se odupre Briselu i ne podrži sankcije EU protiv Rusije.

- Rusija nikada nije imala ništa protiv da se Srbija pridruži Evropskoj uniji. Jedino što Rusija očekuje da ne budemo protiv nje, a za to uopšte nismo zainteresovani. Međutim, jedan od uslova je da harmonizujemo našu spoljnu politiku sa politikom EU i tu dolazi Rusija. Priključivanje sankcijama protiv Ruske federacije - ima nekih zemalja koje ističu ovo pitanje na svakom sastanku. Verovatno znate i na koje mislim. Uvek nas kritikuju što se ne priključujemo tome. Mi se sigurno nećemo pridružiti sankcijama i nastavićemo da razvijamo dobre odnose sa Rusijom - rekao je Ivica Dačić i dodao da bi ta akcija protiv Rusija bila štetna po Srbiju, kao i da nećemo pokvariti odnose sa Rusijom da bi ušli u Evropsku uniju.

Dačić je komentarisao i odnos Beograda i Prištine. Kaže da to što su neke zemlje u prethodnih nekoliko meseci povukle odluku o priznanju Kosova znači da je proces i dalje živ, da nije kraj.

Govoreći o priznavanju Kosova, šef diplomatije Srbije je rekao da je sa tačke međunarodnog prava, to apsolutno neprihvatljivo.

- Albanci na Kosovu nisu nacija. Oni su albanska nacionalna manjina, jer albanski narod ima svoju državu – to je Albanija - rekao je Dačić.

- Postoji li neka nacija koja ima dve države? A sad kažu da im je potreban i jedan predsednik. Govore samo ono što i misle, to je njihov cilj – ujedinjenje svih Albanaca - rekao je Dačić.

Navodi da oni "mogu da kreiraju Albaniju ako hoće, ali na teritoriji neke druge države, sigurno ne na našoj". 

- Mi hoćemo dijalog, mi hoćemo uspešan dijalog, hoćemo rešenje koje je u interesu svih. Ultimatumi nisu ono što deluje kod srpskog naroda - zaključio je Dačić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (53)

Loading
sonik

03.03.2018 13:32

To ako uradimo treba da nas nema!

Neki_Nenad

03.03.2018 13:34

Tako je, Rusi su nasa braca!!

Neki_Nenad

03.03.2018 13:35

Podrska za Rusiju!!! SADA - UVEK!

Neki_Nenad

03.03.2018 13:36

Srbija je uvek tu za Rusiju, Nasa pravoslavna braca!!