MERKELOVA SA VUČIĆEM U BERLINU: Neću da delim savete o Kosovu!

Autor: Tanjug

Vesti

27.02.2018

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nemačka podržava put Srbije ka EU", rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora s predsednikom Aleksandrom Vučićem i istakla da pregovori o priključenju mogu biti uspešni uz dalje reforme u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom. Takođe, odbila je da deli savete o Kosovu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Angela Merkel danas u Berlinu

- Impresionirani smo na koji način Srbija nastavlja putem napretka u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem - rekla je kancelarka na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.

Ona je ponovila da njena zemlja pruža podršku Srbiji i dodala:

- Pregovori o priključenju mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom. Zato smo se delimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo - rekla je Merkel.

Zbog toga, istakla je, deo razgovora je bio posvećen kako doći do sporazuma između Beograda i Prištine u narednim godinama. 

Dodala je da treba rešiti i niz pitanja u regionu i istakla da zvanični Berlin "ceni učešće predsednika Vučića u pogledu saradnje zemalja Zapadnog Balkana".

Niz zadataka oko Bosne

Razgovarali su, kaže kancelarka, i o regionu ukupno i ima niz zadataka koji moraju da se obave, a posebno misli na Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje. 

- Veoma cenim rad predsednika Vučića na uspostavljanju što bolje saradnje u regionu i želim mu, u ne tako lakom poslu, puno uspeha - kazala je ona. 

Istakla je da je raduje što je Vučić, po prvi put u novoj funkciji, kao predsednik Srbije, posetio Berlin, podsećajući da su postojali odlični i tesni odnosi između dve zemlje dok je bio prmeijer. 

Ukazala je da je oko 400.000 građana poreklom iz Srbije, koji žive u Nemačkoj, most saradnje dve zemlje. 

Nemačka veliki trgovinski partner Srbije

- Nemačka je godinama jedan od, ako ne i najvažniji, trgovinski partner Srbije. Imamo niz direktnih investicija u Srbiji i nemačke firme zapošljavaju više od 40.000 građana Srbije - podsetila je Merkelova. 

Kada je reč o evropskoj perspektivi Merkelova je rekla da će se ove godine održati niz sastanaka EU sa zemljama Zapadnog Balkana, što posebno raduje Berlin, koji želi da postoje tesni odnosi sa tim regionom. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova podržala put Srbije ka EU

Izrazila je zadovoljstvo što se dobila poziv da poseti Srbiju i najavila da će sigurno ponovo doći u Beograd, ali da je sada važno da se u Nemačkoj najpre formira vlada i ona bude postavljena na mesto kancelara. 

Posebno je pohvalila napore u oblasti pomirenja, rekavši da je poseban poklon Srbije sporazum o zaštiti vojnih memorijala, koji je doneo predsednik. 

Nemci će posećivati vojne memorijale u Srbiji

Izrazila je uverenje da će biti posetilaca vojnih memorijala u Srbiji i iz Nemačke. 

Na kraju ona se, posle pitanja nemačkih novinara, osvrnula i na saradnju Kine i Srbije, rekavši da je projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta projekat u kojem je uključena i članica EU, kao i da su u Inicijativi "16+1" zemlje članice, te da one imaju obavezu da zastupaju zajedničku politiku prema Kini. 

- Uzimanje kredita nije ništa što je zabranjeno i Evropska komisija proverava sve projekte - objasnila je onda dodajući da to nije tipično srpsko pitanje, već da Kina sarađuje sa mnogim zemljama u istočnoj Evropi. 

Što se kineskog udela u nemačkom proizvođaču automobila "Daimler" tiče Merkelova je kazala da je Nemačka otvorena za dobre odnose sa Kinom, ali da treba sagledati da li nisu povređena pravila o transparentnosti, o čemu treba da brinu nadležne institucije. 

Istovremeno je poručila da u "Daimleru" postoji i kuvajtski investotor, te da je strateški cilj vlade da automobilska industrija u Nemačkoj bude održiva. 

Vučić: Nije prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik

- Srbija je posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i računa na dalju podršku Nemačke i kancelarke Angele Merkel, kakvu je i do sada imala - rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj pres konferenciji u Berlinu s Merkelovom.

- Nemačka je ne samo ekonomski, već i politički jedna od najznačajnijih zemalja za Srbiju - istakao je Vučić i zahvalio kancelarki na njenom angažovanju na Zapadnom Balkanu. 

- Mi znamo da je pred nama težak put rešavanja poglavlja 23 i 24 i teška prepreka rešavanje pitanja Kosova - rekao je srpski predsednik. 

On je preneo novinarima da je kancelarki rekao da ne veruje u jednostvana rešenja, već u kompromis. 

- Rekao sam joj je da je važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka, važna nam je budućnost. Spremni smo na kompromis. Da obe strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik - istakao je Vučić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
dada

27.02.2018 13:58

Moraju biti realni. Nema pritiska.

Andjela

27.02.2018 14:00

Merkelova je potvrdila nas napredak u reformama i daje nam snaznu podrsku u resavanju pitanja sa KIM.

Aleksandar

27.02.2018 14:00

Merkelova vrlo precizna u svojim izjavama i prijateljski nastrojena prema Srbiji.

Keti

27.02.2018 14:01

Srbiji ne trebaju saveti. Dovoljno je stabilna i čvrtsa u svojim odlukama.