(VIDEO) ČUVENI REDITELJ VACLAV DVORŽAK: Više do 80% Čeha za povlačenje priznanja Kosova

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

03.03.2018

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češki režiser Vaclav Dvoržak, reditelj dokumentarnog filma "Oteto Kosovo" i pokretač peticije protiv lažne države Kosovo, otkriva da više od 80 odsto Čeha traži da Prag povuče priznanje Kosova!

RepublikaFoto: youtube.com/ Václav Dvořák
Prijatelj Srbije: Vaclav Dvoržak

Dvoržak ističe da nam tek predstoji maratonska borba oko KiM, a da mnogi u Češkoj i čitavoj Evropi polako menjaju svoj stav u korist Srbije. Ova peticija pokrenuta u Pragu mogla bi da izazove pravu lavinu i drastično promeni pregovaračku poziciju naše države.

- Peticiju je zasad potpisalo 14 poslanika, među kojima i neki iz Evropskog parlamenta. Težimo da je potpišu velike i značajne ličnosti. Ovo je rušenje međunarodnog prava, bespravni čin koji je naneo veliku štetu Srbiji. Pregovara se sa bivšim predsednikom Vaclavom Klausom i sadašnjim Milošem Zemanom, od kog očekujemo da će je podržati, jer je protiv nezavisnosti Kosova, i javno je govorio da je Češka napravila veliku grešku. Jedan od prvih potpisnika je Jan Kavan, bivši šef diplomatije, potpredsednik vlade i predsedavajući Generalne skupštine EU - rekao je on za Informer.

Upitan zašto je snimio film i pokrenuo peticiju, on je odgovorio:

- Otišao sam na Kosovo 2004. da trgujem vinom. Pošto Albanci ne proizvode vino, imao sam kontakt sa Srbima. Tad sam primetio ogromnu razliku šta se dole dešava u odnosu na ono što prenose češki mediji. Nama je predstavljena potpuno drugačija slika. Uvideo sam da je sve laž, da se sve izvrće i zloupotrebljava protiv Srbije. Želim da se vidi istina - rekao je on.

Odgovarajući na pitanje ima li aktuelna vlast u Pragu sluha za ono što govori, on je primetio da nije siguran da će imati hrabrosti da povuku priznanje, ali svakako imaju više sluha sada.

- I građani polako otvaraju oči. Više koriste internet, koji im daje relevantne podatke. Sada je 80 odsto Čeha protiv priznavanja Kosova. Mnogo znaju i prate istorijske događaje i žao im je što se ovo dešava. Imam internet novine "Kosovo onlajn", koje postoje 12 godina, i stalno puštam informacije o tome šta se događa dole. Novinari se polako okreću i prenose tekstove koje objavljujem - naveo je reditelj.

On smatra da bii bila ogromna greška kada bi Srbija priznala Kosovo. 

- EU nema pravo da to traži od Beograda. Politika Brisela se menja i ništa nije isto kao što je bilo ranije. Istupila je Velika Britanija. Nemačka unutrašnja politika se takođe menja. Formirana je nova strana, druga po snazi, koja podržava Srbiju i srpsko Kosovo - zaključio je reditelj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading