AKO KOSOVO UĐE U UJEDINJENE NACIJE DESIĆE SE NAJSTRAŠNIJI SCENARIO!

Autor: Tanjug

Vesti

23.03.2018

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija ni pod kojim uslovima ne sme dozvoliti prijem Kosova u Ujedinjene nacije (UN), jer bi to ugrozilo njen geopolitički položaj i otvorilo bi brojne druge probleme", kaže saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković.

RepublikaFoto: Tanjug
Poguban ulazak Kosova u UN

Proroković objašnjava kakav bi bio scenario da Kosovo uđe u UN:

Ako budemo primljeni u ponedeljak:

  • u utorak će nas tužiti Međunarodnom sudu pravde za genocid.
  • u sredu će aplicirati u NATO
  • u četvrtak će biti primljeni u NATO
  • u petak će instrumentalizovati pitanje Bujanovca i Preševa kroz strukture NATO

Prema njegovim rečima, kosovsko pitanje je danas aktuelnije u svetu nego 2008. godine kada su Albanci jednostrano proglasili nezavisnost.

- O Kosovu se govori, a Srbija se i te kako pita. U nekom trenutku će morati da se nađe sveobuhvatno rešenje za sve slične ili identične konflikte u svetu. Taj trenutak još nije došao, a kada će, mi to ne možemo predvideti - rekao je on u pauzi međunarodne konferencije "Kosovo i Metohija: Sui generis ili presedan u međunarodnim odnosima.

Proroković je zaključio da bi prijem Kosova u UN predstavljalo opasno "igranje" u geopolitičkom kontekstu sa budućim pozicioniranjem Srbije kako u regionalnim odnosima, tako i ukupnim međunarodnim odnosima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading