USTAŠE: Zagreb traži od Beograda dokumenta o NDH da bi sakrili ISTINU O GENOCIDU NAD SRBIMA!

Autor: Republika

Vesti

25.03.2018

07:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagreb želi da od Beograda izvuče dokumentaciju o "Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", sa namerom da tako "zarobi istinu".

RepublikaFoto: wikimedia.org
NDH

U toj arhivi se nalaze ključna dokumenta o ustaškim logorima i zločinima koji su činili pripadnici njihovih formacija, diplomatska aktivnost tadašnjeg Zagreba, funkcionisanje policije, domobrana, državnih institucija i lokalnih samouprava, više od 200 filmova koji su snimljeni u NDH..., pišu današnje "Večernje novosti".

- Sva ta dokumenta su pohranjena u Beogradu u arhivama Jugoslavije i Srbije. Deo se nalazi i u Vojnom arhivu i Ministarstvu spoljnih poslova, filmovi su u Jugoslovenskoj kinoteci, a manji broj dokumenata je i u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu - preciziraju "Novosti" i napominju:

- Hrvatska već duže vreme, preko Komisije za sukcesiju, pokušava da dođe do ovog istorijskog blaga, originalne dokumentacije koja dokazuje i dodatno osvetljava zločine NDH. Namera Zagreba je jasna - staviti šapu na ova dokumenta i tako "zarobiti istinu".

Kako se ističe, Srbija tome uspešno odoleva sa jasnim obrazloženjem: fondovi se ne mogu ni cepati, ni deliti, i u tome je podržava i međunarodni supervizor koji pomaže u radu Komisije.

Kad je reč o filmovima iz perioda NDH, oni su pohranjeni u Jugoslovenskoj kinoteci - to su filmski žurnali u trajanju od 15 do 20 minuta, kao i igrani filmovi, a ima ih ukupno 200.

- Mi te filmove nećemo vratiti, jer su oni zastićeno kulturno dobro važno za Srbe i Srbiju. Uostalom, zašto bi filmovi o Jasenovcu bili više hrvatski nego srpski - poručuju iz Beograda, navode "Novosti".

List piše da je dokumentacija, za kojom Zagreb toliko vapi, od neprocenjive vrednosti - tolike da su "papiri" iz Beograda korišćeni kao argumentacija pri susretima Mešovite crkvene komisije za rasvetljavanje istorijske uloge kardinala Alojzija Stepinca u genocidu nad Srbima i Romima, kao i Holokaustu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Rucak

25.03.2018 11:40

Kakvi sve zahtevi nece da imaju

Soldat

25.03.2018 12:58

Istina ce otici u prave ruke i nece se zaobici ustaski zlocini.

Soldat

25.03.2018 13:00

Svi zlocini NDH trebaju da se saznaju i nema skrivanja.

Lina

25.03.2018 13:23

Mogu samo da traze.