EU osuđuje dešavanja na Kosovu, poziva obe strane da poštuju dogovoreno!

Autor: Tanjug

Vesti

27.03.2018

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić ponovila je danas da EU oštro osuđuje jučerašnja dešavanja na Kosovu, kao suprotna normalizaciji odnosa, ali i da očekuje od obe strane da poštuju dogovoreno u dijalogu.

RepublikaFoto: youtube.com/IndeksOnlineTV
Maja Kocijančić

Portparolka Evropske komisije kaže da je pozicija EU povodom jučerašnjih dešavanja na Kosovu "jasna", kao što je ”jasno da je dijalog put za dalje”. 

- Oštro osuđujemo jučerašnja događanja na Kosovu. Ona se kreću suprotno od normalizacije odnosa. U tom kontekstu mi očekujemo od Srbije, koja se nalazi u procesu pregovora o pristupanju EU i Kosova koje primenjuje Sporazuma o stabilzaciji i pridruživanju, da u potpunosti, na rečima i delu, poštuju dogovoreno u dijalogu - ponovila je Kocijančić. 

Ona je navela da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini sinoć razgovarala sa predsednicima Vučućem i Tačijem, kao i da su u toku kontakti i na drugim nivoima. 

- Jasno smo sinoć pozvali obe strane, i Kosovo i Srbiju, da pokažu neophodnu suzdržanost i zrelost kako situacija na Kosovu ne bi eskalirala - izjavila je Kocijančić.

Maja Kocijančić dodaje da sva pitanja od zajedničkog ineteresa moraju biti rešavana u okviru dijaloga kome posreduje EU. 

- Krajnji cilj tog dijaloga je normalizacija odnosa između Kosavo i Srbije. To je još jednom potvrđeno i krajem prošle nedelje kada je visoka predstavnica organizovala sastanak na visoko plitičkom nivo sa oba predsednika - izjavila je Kocijančić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
alekbojanic1

27.03.2018 12:44

Osudjujemo i mi desavanja na Kosovu pa nas niko ne pita.

jela

27.03.2018 12:45

I iz ovoga se vidi da nemaju petlju da direktno optuže Prištinu za izazivanje tenzija...

sasa

27.03.2018 12:49

Do sada je to samo Srbija radila tj.pridrzavala se

karcika

27.03.2018 12:52

Osuda mora da bude upucena siptarskim teroristima koji su izazvali incident.