NATO skuplja JMBG i otiske prsta od Srba!

Autor: alo.rs

Vesti

31.03.2018

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kancelarija Alijanse za vezu u Beogradu raspisala je sredinom ovog meseca konkurs za savetnika za medije, koji će, kako je u oglasu navedeno, savetovati šefa predstavništva Čezara Marinelija u vezi sa javnom diplomatijom i organizovati medijske događaje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naglasili su da će početnička bruto plata budućeg savetnika iznositi čak 1.895 evra. U oglasu za posao napomenuli su i da postoji mogućnost za dodatno napredovanje i veću zaradu već po isteku prvih 12 meseci.

Predstavivši ove i više nego privlačne podatke, u nastavku konkursa su od zainteresovanih kandidata zatražili da prilikom apliciranja za posao pošalju primerke skenirane lične karte ili pasoša!Tako je kancelarija Alijanse za vezu vešto i namerno iskoristila činjenicu da ne podleže zakonima naše zemlje, prenosi Alo.

Kao posledica toga se desilo da je veliki broj građana poslao Alijansi maltene sve informacije o sebi! Jedan savetnik će biti izabran, a podaci svih ostalih ostaće sačuvani u njihovoj bazi! 

Zlatko Petrović iz Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podvlači da je to što radi NATO nedozvoljeno.

- Prema srpskim zakonima, tako nešto predstavlja nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti jer skeniranjem i slanjem kopije, recimo, lične karte, budućem poslodavcu praktično ustupate mnogo više podataka nego što je njemu zaista potrebno. Kad fotokopirate ili skenirate ličnu kartu, ostavljate i biometrijsku fotografiju, otisak prsta, mesto rođenja, broj lične karte, JMBG... To je mnogo više podataka nego što je nužno - rekao je Petrović za medije.

Dodao je da, s obzirom na njihov specifičan status, nemamo nadležnost za postupanje prema njima.

 - Ne možemo preduzeti nikakve mere, niti im narediti da tako prikupljene podatke unište. Tu se praktično radi o principu eksteritorijalnosti. To je kao da neka ambasada prikuplja podatke. Da bismo sprovodili, recimo, nadzor u američkoj ambasadi, postavili bi nam pitanje šta tražimo na američkoj teritoriji. Da li saobraćaj sme da zaustavi diplomatsko vozilo ako prođe kroz crveno svetlo? Ukoliko bi takve informacije tražio neki domaći poslodavac, pokrenuli bismo postupak nadzora i utvrdili da li se radi o nesrazmernoj obradi podataka o ličnosti jer prikuplja mnogo više podataka nego što mu treba - rekao je Zlatko Petrović.

Politički analitičar Branko Radun za Alo kaže da je veoma opasno to što NATO "gomila" naše podatke u svoju bazu, kao i da očekuje hitnu reakciju nadležnih.

- I neke naše firme prilikom konkursa traže takve podatke i to je nedozvoljeno i nedopustivo, ali kada se radi o NATO, situacija je ozbiljnija i osetljivija. NATO je ipak obaveštajna struktura, a ne samo vojna. Sada treba sačekati reakciju poverenika Rodoljuba Šabića, on je neko ko je uvek voleo da proziva i kontroliše naše institucije, a strance gotovo nikada. Bez obzira na to što oni ne potpadaju pod naše zakone, on i te kako može da reaguje, može da pokrene kampanju i tako zaustavi i ispita taj slučaj - poručuje analitičar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading