VIDI LI OVO KO? Srbi na Kosovu Vaskrs dočekuju opasani bodljikavom žicom

Autor: Informer, Republika

Vesti

08.04.2018

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otac Nenad Stojanović iz hrama Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji je godinama opasan bodljikavom žicom, služio je jutarnju vaskršnju liturgiju pred desetak pravoslavnih vernika

RepublikaFoto: Youtube.com/Anel Grbović
Hram Svetog Save u Južnoj Mitrovici opasan bodljikavom žicom

Ovaj hram je tokom martovskog pogroma 2004. spaljen i uništen a pre nekoliko godina počela je njegova obnova koja još uvek traje. Od tada crkva je opasana bodljikavom žicom a u porti živi sveštenik Nenad sa svojom suprugom i četvoricom malih sinova.

- Hodite, primite svetlost od nezalazne svetlosti i proslavite Hrista vaskrslog iz mrtvih - pojao je sveštenik Nenad a onda je usledilo okupljanje vernika oko sveće sa koje se prenosio plamen od jednog do drugog.

Nenadu su u obavljanju liturgije pomagali njegovi sinovi koji verno prate očev put.

Vernici koje smo zatekli u crkvi kažu da godinama obilaze ovaj hram u kojem se mole i razgovaraju sa sveštenikom Nenadom.

- Nenad je očuvao ovu crkvu, da nije bilo njega ona bi propala. Delimo sa njim svu muku i patnju. Vaskrs dočekujemo ograđeni bodljikavom žicom kao u logoru - kaže jedan od vernika.

U dvorištu crkve, u kućici, sedi kosovski policajac i legitimiše svakog ko uđe u dvorište hrama.

Nekada je crkvu Svetog Save čuvao KFOR ali je ona kasnije "na čuvanje" poverena Kosovskoj policiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading