LDP: Srbija da ne ignoriše presudu Šešelju i njegovu zločinačku politiku!

Autor: Tanjug

Vesti

12.04.2018

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Liberalno demokratska partija saopštila je danas da presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju obavezuje na suštinsku promenu u političkom životu Srbije.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vojislav Šešelj

Kako se navodi u saopštenju, Srbija više nema pravo, ni izgovor da ignoriše ključne nalaze presude koja potvrđuje direktnu vezu između, kako kažu, zločinačke politike, čiji je Šešelj samo jedan od propagandista.

Dodaje se da lična odgovornost Vojislava Šešelja za ratnohuškačku politiku nikada u političkom smislu nije bila sporna, te da tužilaštvo i sudovi nakon ove presude moraju preuzeti svoj deo odgovornosti kada je u pitanju govor mržnje Vojislava Šešelja. 

Presuda je važna zbog potvrđivanja lične odgovornosti Vojislava Šešelja, navedeno je, ali i zbog, dodaje se, utvrđivanja zapaljivog govora kao zločina protiv čovečnosti.

Dodaju da je važna i zbog toga što je sada i sudski dokazano da su zločini protiv čovečnosti počinjeni na teritoriji Srbije.

- Srbija ima priliku da pokaže da se promenila i da Šešeljeva politika nema ništa zajedničko sa modernom, evropskom Srbijom kojoj težimo - ističe se u saopštenju LDP-a i dodaje se da se ta prilika može iskoristiti samo ako društvo u Srbiji jasno osudi i distancira se od nacionalističke politike.

Sudsko veće sudije Teodora Merona, nekadašnjeg predsednika Haškog tribunala, jučerašnjom odlukom preinačilo je prvostepenu oslobađajuću presudu, kojom je lider radikala u martu 2016. godine bio oslobođen od svih optužbi haškog tužilaštva.

Presuda na 10 godina zatvora, zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini, pravosnažna je i više se ne može "napadati" žalbama, ali Šešelj ne ide u zatvor, jer je u pritvoru Tribunala već proveo skoro 12 godina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading