ČANAK: Šešelju da se konstatuje prestanak mandata!

Autor: Tanjug

Vesti

14.04.2018

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik LSV Nenad Čanak zatražio je hitnu sednicu Odbora za administrativno-budžetska i mandatsko imunitetska pitanja kako bi predložio Skupštini Srbije da konstatuje prestanak mandata poslaniku SRS Vojislavu Šešelju, saopštio je LSV.

RepublikaFoto: Tanjug
Nenad Čanak

Ta stranka navodi da je loše po ugled parlamenta da u poslaničkoj klupi sedi čovek osudjen za ratne zločine, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine.

Pozivajući se na Zakon o izboru Narodnih poslanika, Čanak navodi da se kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osudjen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

 - Budući da je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravni naslednik Haškog tribunala, osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina, smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke - kaže se u saopštenju.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Vojislav Šešelj

Poslanik SRS Nemanja Šarović izjavio je ranije da nema osnova da se Šešelju oduzme poslanički mandat, nakon presude u Hagu.

Šarović je novinarima u parlamentu rekao da je Šešelj slobodan čovek, i da se on za poslanika kandidaovao i izabran je, nakon što se vratio iz Haga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading