MARKO ĐURIĆ: ZSO da bude u skladu sa Briselskim sporazumom

Autor: Tanjug

Vesti

17.04.2018

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da Srbi na KiM neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), a da Priština nema nameru da omogući formiranje ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom.

RepublikaFoto: Tanjug
Katagoričan: Marko Đurić

Ðurić je rekao da Upravljački tim već radi na izradi Nacrta statuta ZSO.

- Taj Statut neće biti izrađen u skladu sa internim aktima i odlukama Prištine, već u skladu sa Briselskim sporazumom - rekao je Ðurić za RTV.

Zašto su pregovorili?!

Prema njegovim rečima, Briselskim sporazumom jasno i nedvosmisleno je predviđeno da se izmene određeni propisi kako bi se stvorio pravni osnov za funkcionisanje ZSO.


- U Briselskom sporazumu se jasno kaže da dve strane treba da pripreme listu propisa koji će biti izmenjeni. Obaveza Prištine je da izmeni svoje propise, jer prema važećim nije predviđena ZSO, a mislim da Priština nema nameru da to učini i pitanje je zašto su onda pregovarali sa nama - kazao je Ðurić.

Kako je rekao, građani moraju da se informišu o tome kakva je situacija oko pitanja Kosova i Metohije, ko radi suprotno interesima Srbije, "ko ne podržava našu poziciju, a podržava albansku".

Direktor kancelarije za KiM ističe da predstavnici Srbije treba da razgovaraju sa onim zemljama koje imaju uticaj, čak i onda kada je to izuzetno teško.

Upitan šta je, prema njegovom mišljenju, glavna poruka koju je kancelarka Angela Merkel poslala na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kojem je i on prisustvovao, Ðurić je rekao da je to i sama činjenica da je sa tako važnog mesta poslata poruka o očuvanju mira i stabilnosti, i pored toga što je mir doveden u pitanje "ponašanjem neodgovornih političara sa druge strane".


O konkretnim detaljima razgovora sa Merkel nije želeo da govori, jer smatra da bi to bilo neprofesionalno, ali je naglasio da mu je bilo posebno drago što je nemačka kancelarka, pored svih izveštaja o dešavanjima na KiM 26. marta, želela to prvo da čuje od predsednika Vučića i srpskih predstavnika. 

- Dobila sam od sužbi informacije o tome šta se dešavalo 26. marta na Kosovu i Metohiji, ali imam poverenja u srpske predstavnike i predsednika Srbije o tome šta se zaprvo dešavalo i hoću to da čujem od vas - preneo je Ðurić reči nemačke kancelarke. 

Misteriozna SMS poruka

Upitan da prokomentariše izjavu Ramuša Haradinaja da je Ðuriću poslao SMS poruku da u Kosovsku Mitrovicu dođe dan kasnije, a ne 26.marta kada je uhapšen, direktor Kancelarije za KiM je kazao da su i on i Srbija tog datuma dobili jasnu poruku šta Priština misli o dijalogu u Briselu i normalnom rešavanju pitanja KiM.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading