TRAMPOV BESNI PAS POZVAO ALBANCE DA SE NAORUŽAVAJU: Američki ministar odbrane otvorio karte po pitanju Balkana

Autor:

Vesti

19.04.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ministar odbrane Džejms Matis, poznat po nadimku Besni Pas jer kao prvu opciju za rešavanje sukoba bira oružanu, pohvalio je Albaniju što ulaže u kupovinu oružja i daje za NATO više novca nego što bi trebalo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džejms Matis

U svom stilu je između redova poručio albanskoj ministarki odbrane Oljti Džačka da ta zemlja treba da se sprema za rat, verovatno za "veliku Albaniju", što je aspiracija koju Tirana gotovo i ne krije.

Ovakvu ocenu Matis je izneo tokom sastanka sa ministarkom odbrane Albanije Oljtom Džačka u Vašingtonu, uz poruku da SAD podržava Albance apsolutno u svim oblastima i da ih vidi kao neprikosnovenog lidera na Balkanu.

- Albanija je naša saveznica i uvek će imati našu podršku. Albanija je pokazala da je geografska veličina od manje važnosti kada je u pitanju njeno angažovanje u NATO. Albanija udara jače nego što bi trebalo za težinu koju ima - napomenuo je Matis, misleći na kupovinu oružja i ulaganje u budžet Alijanse.

Ništa manju naklonost nije pokazala ni Džačka, koja je Matisu poručila da je zapadni Balkan potpuno zapadno orijentisan region, distanciran od Rusije.

Matis: Albanija pokazala da je geografska veličina od manje važnosti kada je pitanju njeno angažovanje u NATO

Stručnjaci smatraju da su ovakve izjave i prikrivene pretnje za formiranje "velike Albanije" skandalozne, ali i svojevrsno poigravanje Amerike sa Albancima.

- Albanija je američko strašilo, što Matis ovim izjavama i potvrđuje. Naime, Albanci su sve spremniji da budu kupac američkog oružja, a Matis, koji je povezan sa vojno-industrijskim kompleksom, svakako da hvali kada neko pokazuje spremnost da pravi posao američkim firmama - smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

On podseća i da smo nedavno od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja čuli da Kosovo nema spoljnu politiku, već da prati Ameriku, a isto, kaže, važi i za Albaniju:

- Ozbiljne evropske države nisu spremne da slepo prate američku politiku, makar i bili saveznici sa Vašingtonom, ali su zato male i neozbiljne države kao Albanija spremne da budu topovsko meso. I. Ž.

Izjave govore same za sebe

- Edi Rama izjavio da Albanija i Kosovo treba da imaju zajedničku spoljnu politiku i jednog predsednika

- Ramuš Haradinaj nazvao jug Srbije (opštine Preševo i Bujanovac) istočnim Kosovom

- Kadri Veselji poručio da Srbija ne treba ni da pokušava da se vrati na Kosovo jer će dobiti zasluženi odgovor svih Albanaca, koji se neće zaustaviti do Niša

- Hašim Tači sa Košara poručio da će na pretnje iz Srbije biti odgovoreno puškama, kao i 1999. godine

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading