ĐURIĆ: Tražićemo od Mogerinijeve da OBJASNI pohvale za Prištinu

Autor: Tanjug

Vesti

19.04.2018

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija će od predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini tražiti objašnjenje za pohvale koje je Priština dobila u izveštaju Evropske komisije o napretku zbog toga što planiraju Zajednicu srpskih opština", izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Đurić

On je istakao da je prošlo pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i ocenio da je Međunarodna zajednica htela da Zajednica srpskih opština bude formirana to bi se do sada desilo.

- Pet godina ništa nije urađeno, a sada pohvaljuju Prištinu samo zato što je zamahala nekim papirom. To jasno pokazuje da izostaje suštinski, pravi pritisak na Prištinu - rekao je Ðurić za TV Prva.

On je dodao da će sa Mogerini razgovarati i o drugim temama vezanim za KiM, te da će se govoriti o jednoj od najneuspešnijih misija EU, a to je misija EULEX-a i mnogim drugim stvarima. 

 
RepublikaFoto: pixabay.com

Ðurić je ponovio da će Srbi čekati rok od tri meseca koji je Priština dala za formiranje ZSO, ali i da će koristiti svoje zakonsko pravo i da će danas biti održan sastanak upravljačkog tima ZSO u Zvečanu.

- Srbi poštuju Briselski sporazum kada danas sazivaju upravljački tim da razgovaraju o formiranju ZSO i to je njihovo pravo. To nije jednostrani potez i pokušaj da se uradi bilo šta izvan onoga što je dogovoreno - naglasio je Ðurić.

On je dodao da je upravljački tim predviđen i da je EU rekla da od 4. aprila on može da funkcioniše u punom mandatu.

- Upravljački tim se sastaje i poslaće jasnu poruku kakvu ZSO Srbi vide, da je to Zajednica kakva je dogovorena u Briselu, a ne kako Albanci pokušavaju da ponište i smanje kroz odluke svog Ustavnog suda - istakao je on.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Upitan da li očekuje da će Priština ispuniti obećanje on je rekao da od Prištine ne očekuje ništa, da je prvi rok za formiranje bio u maju 2013. godine, a da je sada maj 2018. godine.

- Da su bilo šta hteli da naprave, napravili bi. Oni se pretvaraju da žele ZSO, a po mnogo čemu što rade na terenu često mi se čini da se pretvaraju da hoće normalne odnose. Ljudi koji žele normalne odnose, koji hoće iskreno pomirenje ne maltretiraju, ne gaze demoktratski izabrane predstavnike - rekao je Ðurić.

Srbija je, kako je rekao, nastojala da sačuva mir i stabilnost, da će tako i nastaviti, jer je cilj "da srpski narod na KiM bude bezbedan".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
sasa

19.04.2018 08:41

Sve se da resiti dobrim razgovorom

Teo

19.04.2018 08:45

EU se ne ponasa racionalno ni u skladu s pravdom. Ne razumem pohvale koje su uputili Pristini.

Jelena

19.04.2018 08:48

EU prema Srbiji ima dvostruku politiku. Jedno priča u Beogradu a drugo u Prištini. Srbija mora da da jasno čelnicima EU predoči da je KiM deo Srbije i da nikakva politika proširenja prema takozvanom Kosovu neće biti tolerisana.

Bojan

19.04.2018 08:50

Ja se bojim da Priština sve što radi, radi uz prećutnu saglasnost EU. Jer ne bi oni mogli na svoju ruku toliko dugo da odlažu implementaciju Briselskog sporazuma.....