DAČIĆ: Ako Hrvatska povuče svog ambasadora slede RECIPROČNE MERE!

Autor: Tanjug

Vesti

27.04.2018

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je jutros da smatra da nema potrebe da Srbija i Hrvatska povlače svoje ambasadore na konsultacije, ističući da Beograd ne želi da se u ovom smeru razvijaju odnosi sa Zagrebom.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivica Dačić

- Mi ne želimo da se u ovom smeru razvijaju odnosi sa Hrvatskom - istakao je Dačić.

Podsetivši na spor koji je nastao između Srbije i Hrvatske nakon što je Hrvatska ministra odbrane Srbije proglasila nepoželjnom osobom, on je naglasio da su potezi Srbije nakon toga bili iznuđeni.

- Oni su izašli iz svih oblika i normi diplomatskog ophođenja jer su tu notu poslali na telefaks i mejl našoj ambasadi, što je inače neuoobičajen slučaj u diplomatiji, pa smo mi odgovorili na isti način. Ako žele da se na ovaj paradoksalan način razvijaju naši odnosi, mi smo spremni da reagujemo na recipročan način na svaku dalju meru - rekao je Dačić gostujući u dnevniku RTS-a.

Dačić je kazao da ako Hrvatska odluči da povuče svog ambasadora iz Srbije, Srbija će odgovoritri recipročnim merama, ali i naglasio da misli da "nema nikakvog razloga za tako nešto"

- Ali kad je u pitanju ministar Vulin, mi moramo da zaštitimo naše dostojanstvo - poručio je Dačić.

Dodaje da nije izvesno da će Hrvatska blokirati otvaranje poglavlja Srbije u junu.

- Nijedna zemlja nema razumevanja za ovakve odnose i Hrvatska ne može da računa ni na čiju podršku - objašnjava Dačić.

Kaže da postoji dosta problema iz prošlosti i da Hrvatska negira zločine koji su počinjeni nad Srbima.

- Mi ne možemo da očekujemo da EU reaguje protiv Hrvatske. Bojim se da je neizlečiva bolest kada se govori o srpskim problemima - konstatovao je Dačić.

Kaže da Srbija treba da nastavi sa svojom politikom i da se nama ne žuri više nego svima njima.

- EU je zainteresovana da ovaj region bude deo evropskih integracija i to bi bio njihov najveći uspeh - zaključio je Dačić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading