(FOTO) SASTALI SE LIDERI ZAPADNOG BALKANA! Vučić stigao u Skoplje

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.04.2018

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak lidera Brdo-Brioni procesa, na kojem učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je popodne u skopskom hotelu "Aleksandar Palas", dočekom lidera zemalja regiona.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Zapdni Balkan na jednom mestu

Učesnike su dočekali domaćin skupa, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednici zemalja inicijatora ovog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović, kao i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Nakon dočeka svih učesnika i njihovog upisivanja u Knjigu skupa, učesnici su pozirali za zajedničku fotografiju, nakon čega su prešli u plenarnu dvoranu na sastanak, koji se održava iza zatvorenih vrata.

Specijalni gost skupa, osim Tuska je i bugarski premijer Bojko Borisov, zemlje koja predsedava EU.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Učesnici skupa su i predsednici Albanije Iljir Meta, Crne Gore Filip Vujanović, kao i predsedsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači.

Uoči današnjeg sastanka održano je i više bilateralnih sastanaka predsednika država regiona i predsednika Evropskog saveta Tuskom.

Brdo-Brioni proces iniciran je 2013. godine na Brdu kod Kranja od strane predsednika Slovenije i Hrvatske, a ideja je da ove dve članice EU pomognu Zapadnom Balkanu na njihovom putu u Uniju, kao i njihovu stabilizaciju kroz jačanje regionalne saradnje i rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Bezbednosne mere u Skoplju podignute na prvi stepen

U Skoplju su danas bezbednosne mere podignute na prvi stepen spremnosti, zbog održavanja današnjeg skupa u okviru Procesa Brdo-Brioni i prisustva velikog broja predsednika, premijera i visokih evropskih zvaničnika.

U gradu se saobraćaj odvija po posebnom režimu, policijske konrole su stroge, a grad nadleću helikopteri, javila je agencija META.

Skup u Skoplju pratiće 156 akreditovanih predstavnika medija, 116 iz Makedonije i 40 iz inostranstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
sinisa

27.04.2018 15:40

Verujem da ce se neke stvari nakon ovog sastanaka popraviti.

Ana

27.04.2018 15:54

Ovakvi sastanci su ključ uspeha svih zemalja u regionu.

Lile

27.04.2018 15:56

Razgovori izmedju lidera zemalja i nove ideje za bolje odnose u regionu

milica

27.04.2018 16:04

Sve je na liderima da li hoće dalju saradnju i rešavanje mnogih pitanja ili će i dalje da menjaju mišljenja posle sastanka