VUČIĆ U TURSKOJ: Nikad bolji politički odnosi, i ekonomski će biti bolji

Autor: Tanjug

Vesti

06.05.2018

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Istanbulu da odnosi sa Turskom, koji su danas na visokom nivou, pružaju veliki potencijal za dalji razvoj ekonomskih odnosa i pozvao je turske investitore da nastave sa ulaganjima u Srbiju, dok je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ukazao da je cilj da trgovinska razmena sa Srbijom dostigne tri milijarde dolara.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Saglasni da saradnja napreduje: Vučić i Erdogan

Predsednik Srbije je, u svom govoru na tursko-srpskom Poslovnom forumu, pomenuo da turski mediji govore o nikad boljim odnosima dve zmelje, onakvim kakvi su bili u vreme Kemala Ataturka i kralja Aleksandra.

- Ne znam da li smo dotle stigli, ali najveći deo koji smo dostigli smo dostigli zahvaljujući trudu, energiji i želji predsednika Turske Erdogana da takve odnose uspostavimo - podvukao je Vučić.

Srbija poštuje Tursku

Vučić je kazao da Srbija poštuje Tursku i investicije iz te zemlje, ali da je to samo početak.


- Srbija će ulagati velike napore kako bismo naše ekonomske odnose unapredili i podigli na nivo koji bi mogao da odgovara još većim turskim naporima i odličnim političkim odnosima koje smo uspostavili. Mnogo godina nismo uspevali da ostvarimo takve političke odnose. Zahvaljujući predsedniku Erdoganu i turskim investitorima u mnogim malim mestima u Srbiji danas nemamo problema sa nezaposlenošću kao ranije - naglasio je. 

Vučić je primetio da su turski investitori dolazili u mala mesta, u koja nisu hteli da dolaze ulagači iz drugih država, kao i da su investirali u mesta koja su bila pogođena poplavama i otvorili fabrike u Krupnju, Vladičinom Hanu, Žitorađu i drugima.
 

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Delegacije Srbije u Turske na poslovnom forumu

Zahvalio je ujedno Erdoganu što je uvek brinuo o opštinama u kojima bošnjački živalj čini većinu, ali i dozvoljavao da dolaze turski investitori u mesta sa pravoslavnom većinom.


- To pokazuje kakvo prijateljstvo želite sa Srbijom. Potencijal naše saradnje je ogroman, pre svega u tekstilnoj industriji, poljoprivrednoj i prehrambenoj - ukazao je Vučić.

On je rekao da je zahvaljujući kvoti za izvoz govecđeg mesa u Tursku srpskim proizvođačima obezbeđeno sigurno tržište i dobra cena.

Izrazio je nadu da će srpski proizvođači moći da udovolje zahtevima i da ćemo moliti za povećanje kvota.

- Time ćemo sebe vezati za Tursku što je moguće više, a siguran sam da će Turska od toga imati koristi - naglasio je on.

Vučić je kazao da postoji veliki potencijal i kod uljarskih proizvoda, jer je u Srbiji zasejano više nego ikada, te dodao da nema sigurnijeg i boljeg tržišta od Turse.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vučić i Erdogan sa biciklistima

Takođe je ukazao i da su Turci turisti broj jedan u Srbiji, što možda nekome nije bilo razumljivo.

- Ustanovili smo da je u Beogradu najveći broj turskih turista. Oni posećuju kulturno istorijske spomenike, znaju za naše veze, žele da nauče nešto novo, i nadamo se da će želeti još više da ulažu u Beograd i Srbiju - naglasio je on.

Zahvalio se i na otvaranju Halkbanke u Srbiji, jer se bez nje ne bi tako razvijale turske investicije.

Poziv investitorima

Pozvao je turske investitore da nastave da ulažu u Srbiju i podsetio da je naša trgovinska razmena u poslednjih deset meseci uvećava čak devet puta.

- Postavili ste danas veoma ambiciozan zadatak pre nama, a to zanči da utrostručimo našu trgovinsku ramenu. Siguran sam da je to moguće, jer u Srbiji postoji posebno poštovanje prema Turskoj i predsedniku Erdoganu. U našu zemlju ste dobrodošli, osećajte se kao neko kod svoje kuće. Dočekivaćemo vas kao prijatelje i svaka kompanija imaće otvorena vrata i kod mene kao predsednika, kod premijerke i svih ministara - poručio je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
sale

06.05.2018 17:11

Iz dobrih političkih odnosa razvijaće se u narednom periodu i ekonomska saradnja Srbije i Turske!

Tasa

06.05.2018 17:12

Stvoreni su svi uslovi za jacanje ekonomskih odnosa.

Kure

06.05.2018 17:15

Турско Српски односи имају велики потенцијал за економску сарадњу коју А.Вучић користи у потпуности

Milence

06.05.2018 17:18

Турско тржиште је огромно и треба га искористити,постоје огромнинпотенцијали за економску сарадњу и треба их искористити.