EVO ZAŠTO SE VUČIĆEVE POSETE ANKARI I MOSKVI NEĆE SVIDETI ZAPADU

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

04.05.2018

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz pomoć Rusije i Turske Srbi i kosovski Albanci mogu da dođu do kompromisa - ili podele, ili nekog rešenja koje im omogućava da zajednički funkcionišu, a da nijedna strane ne izgubi sve, odnosno, ne dobije sve.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ide u posete Putinu i Erdpganu: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće 7. maja u Ankari na poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, a 8. maja će posetiti Moskvu i razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Koliki je značaj ovih poseta? Šta bi mogle da budu teme tih razgovora? Mogu li ovi razgovori da se odraze na teško kosovsko pitanje?

Veliki značaj poseta

Posete Ankari i, pre svega, Moskvi, prema mišljenju analitičara Dragomira Anđelkovića, od ogromnog su značaja za Srbiju i to kako pojedinačno, tako i u kontekstu rusko-turske saradnje. Ponaosob Srbija ima ozbiljnu ekonomsku saradnju sa Turskom koja joj je partner u raznim oblastima, podseća Anđelković, a kad se radi o Rusiji, ona joj je strateški partner od vojne sfere, međunarodnih odnosa, pa do energetike.

- Dokle god smo mi na Balkanu bili u senci američke dominacije, bilo nam je veoma loše. Amerika je nametala svoj svetski poredak primenjen na Balkan, postupala je ideološki, ne razmišljajući mnogo o konkretnim rešenjima za balkanske narode, čak i one koji su joj bili partneri, a kamoli za one koje je percipirala kao problem, a to su Srbi - konstatuje Anđelković za Sputnjik.

Zato je za Srbiju, ukazuje taj analitičar, od prvorazrednog značaja da se američka dominacija istisne nekom vrstom saradnje Rusije i Turske, jer Rusija ima mogućnost da bude i zaštitnik i strateški partner pravoslavnih naroda, Srba pre svega, i nema veće pretenzije od toga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Uskoro će ponovo razgovarati: Vučić i Putin

- Rusija nema nameru da bilo šta nameće kao univerzalno rešenje za Balkan, za sve narode, od Slovenije do Albanije. Turska ima interese da razvija parcijalne odnose sa muslimanskim narodima Balkana, sa muslimanima u Bosni i Hercegovin, sa Albancima i da nastupa kao neka vrsta njihovog mentora. Svakako, i Rusija i Turska koje razumno postupaju, koje traže kompromise, imaće razumevanja i za narode koji su im bliski. To nam omogućava da pod kišobranom rusko-turskih odnosa i mi dođemo do nekog kompromisa i sa Albancima i sa Bošnjacima u Bosni i Hercegovini - rezonuje Anđelković za Sputnjik.

Dokle god to radimo pod zapadnim pokroviteljstvom, taj analitičar smatra da ništa nećemo uraditi, jer Zapad ne želi rešenja, već probleme koji mu omogućavaju prisustvo i dominaciju, dok Rusija i Turska imaju drugi pristup, koji se ogleda u tome da imaju neku vrstu interesnih sfera, a da se onda u okviru toga sporazumevaju narodi koji su im bliski.

Uz pomoć Rusije i Turske Srbi i Albanci mogu da dođu do kompromisa. Možemo da dođemo do podele ili nekog rešenja koje nam omogućava da zajednički funkcionišemo, a da nijedna strane ne izgubi sve, odnosno ne dobije sve 

Dragomir Anđelković, analitičar

- Tako da za nas sve ovo ima ogroman strateški geopolitički značaj. Druga dimenzija je energetska. Rusija i Turska su daleko odmakle sa realizacijom "Turskog toka" ili "Južnog toka 2" koji se nastavlja od Turske do centralne Evrope, preko Srbije, čime naša država diže stepen energetske bezopasnosti, bezbednosti, podiže ekonomske kapacitete gde idu magistralni gasovodi i naftovodi i tu se razvija i privreda, i konačno, dobija jeftinije tako važne energente kao što je gas i čak dobija takse zbog njegovog tranzita i prodaje dalje - ukazuje i na taj aspekt Anđelković.

O Kosovu

Kad je reč o Kosovu, Dragomir Anđelković navodi da Turska drži stranu Albancima, s tim što među Albancima danas postoji razdor na one koji su bliže Americi i na one koji su bliže Turskoj, dok je s druge strane, Rusija na strani Srbije.

- I tu nastupa ono o čemu sam govorio, primenjeno na konkretan primer. Uz pomoć Rusije i Turske Srbi i Albanci mogu da dođu do kompromisa. Možemo da dođemo do podele ili nekog rešenja koje nam omogućava da zajednički funkcionišemo, a da nijedna strane ne izgubi sve, odnosno ne dobije sve - predviđa Anđelković.

Anđelković: I kad je reč o Kosovu, bliži smo kompromisu kroz saradnju Rusije i Turske

Zapad opet, s druge strane, ne želi bilo kakav kompromis, želi problem, želi kako kaže Anđelković, tempiranu bombu koja mu omogućava da digne Balkan u vazduh.

- Ne mislim pri tome na ceo Zapad, već pre svega na anglosaksonski deo Zapada koji koristi Kosovo kao instrument pritiska i na zemlje regiona, i na Rusiju, i na Tursku, ali i na Nemačku. Tako da i kad je reč o Kosovu, bliži smo kompromisu kroz saradnju Rusije i Turske - napominje taj analitičar. 

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Blisko sarađuju: Turski i srpski predsednik

Jasno je da će Turska imati veliki uticaj na muslimane u Bosni i na Kosovu i u budućnosti, kao što je imala u prošlosti, konstatuje Anđelković, ali je veliko pitanje da li će taj uticaj koristiti kao podršku ekspanzionističkim i ekstremističkim težnjama nekih muslimanskih krugova ili će ga usmeriti ka smirivanju strasti i regionalnom povezivanju, tako da se bavimo ekonomijom, a ne da razvijamo mržnju.

- Mislim da je Erdogan sve bliži ovom pozitivnom konceptu, jer shvata da negativan koncept samo koristi onima koji su probali i njemu da naprave puč u Turskoj, odnosno ekstremnim evroatlanskim krugovima. Njima je potreban haos na Balkanu, a onda se lako prenosi u Malu Aziju i na druge prostore. Zato mislim da je ova poseta bitna i u tom smislu da Erdogan pošalje pravu, smirujuću poruku, poruku dijaloga - sugeriše Anđelković, govoreći o najavljenom mitingu turskog predsednika u Sarajevu. 

Emancipacija od zapada

Zapad ne sedi skrštenih ruku, već je stalno u ofanzivi i protiv interesa Rusije, u velikoj meri protiv interesa Turske, a da ne govorimo o Srbima, ističe taj analitičar, pa Beograd svojim delovanjem samo može da uradi nešto dobro sebi u prilog.

- Sve u svemu, ova poseta u paketu, od Ankare do Moskve, jeste dalji korak u našoj emancipaciji od Zapada i njegove dominacije, a s druge strane dobijamo snažne geopolitičke i ekonomske poluge uz pomoć Rusije i u nekoj meri Turske - zaključuje Anđelković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (52)

Loading
Sasa

04.05.2018 19:56

Mi sta god uradimo zapadu se ne svidi.

MILOS

04.05.2018 20:02

SRBIJI DOSTA ZNACE POSTE U RUSIJI I TURSKOJ,TAKO DA MOGU DA IM SMETA STA GOD HOCE.

Viki

04.05.2018 20:03

Na kojim god poljima da saradjujemo sa Rusijom ili bilo kom drzavom koja se ne svidja Zapadu, okrivili bi nas i osudili. Mi smo jasno i glasno rekli da smo spremi na saradnju sa svima i da ne pravimo razliku.

Afrodita

04.05.2018 20:08

Dobri odnosni sa Turskom doprinose ekonomskom napretku nase zemlje.