SAD i Zapad poslali Vučiću plan za Kosovo! Predsednik izrazio nezadovoljstvo

Autor: Tanjug

Vesti

14.05.2018

22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje dostavile su plan rešenja kosovskog problema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako piše "Blic" i navodi da je plan bolji po Srbiju od svih ranijih, ali da i dalje nije prihvatljiv za Vučića.

SAD i zapadne zemlje su dostavile svoja načela i principe, ali je za nas to nedovoljno dobro. Ne možemo da dobijemo nijednu opštinu, ZSO će dobiti statut, ali se ne zna koji će status imati - rekao je neimenovani izvor "Blica", za kojeg list navodi da je "upoznat sa detaljima predloga".


List piše da Vučić nije zadovoljan planom, te da nije ništa odgovorio predlagačima. 

Napominje se i da je Zapad ignorisao stav državnog vrha da ne postoji prihvatljiva opcija ukoliko Priština dobije sve, a Beograd ništa.

- Na Vučićev sto je stiglo više od onoga što je Srbija dobijala ranije, što je u celoj situaciji pozitivna okolnost, ali to za njega i dalje nije prihvatljivo. Svestan je da je ovo nepristojna ponuda Zapada sa kojom on ne može da izađe pred građane - navodi sagovornik "Blica". 

U sastavljanju ovog non pejper dokumenta, nabraja list, učestvovali su pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, zamenica visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Helga Šmit i predstavnik Velike Britanije. 

List piše da je predlog na stolu predsednika Srbije od pre odlaska u Moskvu, te pretpostavlja da je Vučić o tome razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da ga je obavestio o stavu Srbije. 


Prema navodima "Blica", Ves Mičel je delove plana predstavio i srpskim NVO, otvoreno rekavši da Srbija mora to da prihvati. 

"Ako ne prihvati Vučić, ima ko hoće, ali je to onda kraj i za njega i za Srbiju", piše "Blic" da je Mičel rekao nekolicini predstavnika NVO sektora. 

Prema navodima izvora lista, na jednom sastanku je čak govorio o novcu i pominjao sumu koju bi Zapad mogao da da za prihvatanje ovog plana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
nemakapitulacije

15.05.2018 05:06

"Ako ne prihvati Vučić, ima ko hoće, ali je to onda kraj i za njega i za Srbiju", piše "Blic" da je Mičel rekao nekolicini predstavnika NVO sektora. - Nesto slicno smo vec imali pred prvi svetski rat. Austrougarska, pa 1990_tih pa tako redom. Ucene, ultimatumi i pretnje kao da opstanak Srba i Srpske drzave ovisi iskljucivo od engleza, amera i nemaca. Nista novo od nasih neprijatelja. Ne treba Srbija njista da prihvata i potpisuje sve dok se oni ponasaju ovako i dok se ne resi pitanje ubistva Ivanovica, SZO i imovinskih prava. Srbija je vecinski vlasnik juzne pokrajine i tako mora biti a oni koji vole belo neka uzmu siptare kod sebe. Vucic je hercegovac a Ana dalmatinka, odakle njima pravo da odlucuju o celovitosti drzave Srbije i da uopste pomisle da imaju pravo da je parcaju i dele?

Stojan

15.05.2018 19:18

@nemakapitulacije - Brate moj, čim OVISI daleko ti lepa kuća...

Marija

15.05.2018 07:01

Dosta je bilo ucena i napada sa zapada. Ovo je kao u onoj prici kada ti se drekavac popne na ledja, pa te ne pusta do jutra. Dobro u prici je to sto jutro uvek dodje, a sto se tice drekavca - tu jedino glogov kolac pomaze!