DAČIĆ U KATANIJI: Srbija se pokazala kao POUZDAN PARTNER EU

Autor: Tanjug

Vesti

24.05.2018

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u sicilijanskom gradu Kataniji da se Srbija prethodnih godina pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner EU i istakao da se ta zemlja sve sigurnije pozicionira visoko na svetskim listama po sigurnosti ulaganja, konkurentnosti i jednostavnosti poslovanja.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP
Dačić u Kataniji

Dačić se na sastanku Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative (JJI) i Ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUJJR) založio za usaglašavanje razvojnih politika i planova infrastrukturnog i energetskog povezivanja Zapadnog Balkana sa EU.

Govoreći o rezultatima koje je Srbija ostvarila u prethodnoj godini, Dačić je, pored ostalog, istakao da Srbija beleži treći uzastopni budžetski suficit, da je javni dug smanjen na ispod 58 odsto, što je uslov predviđen Ugovorom u Mastrihtu, i da je stopa nezaposlenosti smanjena sa skoro 26 na 13 odsto, a nezaposlenost među mladima sa 51 na 33 odsto.

- Sa 450 miliona evra stranih direktnih investicija, samo u prva dva meseca 2018, Srbija se sve sigurnije pozicionira visoko na različitim svetskim listama po sigurnosti ulaganja, konkurentnosti i jednostavnosti poslovanja - izjavio je Dačić, a saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP
Dačić o napretku naše zemlje

Srpski ministar je kazao da je Srbija posvećena procesu pristupanja EU u okviru kojeg je do sada otvorila 12 pregovaračkih poglavlja.

- Cilj nam je da otvorimo što više poglavlja za koja smo spremni u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat mogao da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju, a to je punopravno članstvo u EU - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je izrazio uverenje da politika proširenja EU predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije ne samo u stabilizaciji balkanskog regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i postizanje stabilnosti i bezbednosti Unije kao celine.

Dačić je rekao i da napredak svake zemlje pojedinačno u procesu evrointegracija "ima pozitivan efekat i na ostale u regionu".

- Upravo u cilju ubrzavanja Evropske integracije prepoznajemo i višestruki značaj Jadransko-jonske Strategije: unapređivanjem njene primene u praksi imamo priliku da blisko saradjujemo sa administracijama ostalih učesnica - država članica EU, kao i država kandidata i aspiranata - kazao je Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading